x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDL "faţă cu reacţiunea": şi urât, şi cu tupeu

PDL "faţă cu reacţiunea": şi urât, şi cu tupeu

de Dragos Moldovan    |    28 Feb 2012   •   21:00

Pe mine ma enerveaza la culme astia care o tin langa si turuie incontinuu ca si Opozitia unita minte, ca toti sunt o apa si un pamant. Nu pentru ca afirmatiile lor ar fi fundamental gresite, ci pentru ca pacatuiesc prin tampenie (fie ca pozeaza in postura asta din lipsa de argument, fie pentru ca sunt, pur si simplu, tampiti). Afirmatia "toti politicienii mint" este la fel de valabila si de indreptatita de a fi folosita ca si afirmatia "toti oamenii mint". Cu toate acestea, de cate ori foloseste cineva, in toiul unei dezbateri de idei sau intr-o lupta ideologica, argumentul "toti oamenii mint" sau "hai, ca toti suntem la fel"???

In cazul specific la care ma refer, cel al politicii, inducerea acestui complex al vinovatiei colective are un grad de nocivitate extrem de ridicat pentru viata sociala. Fiindca se foloseste intr-un mod extrem de pervers un adevar pentru a se manipula acel tip de inteligenta primitiva care determina foarte multe dintre optiunile electorale. Bineinteles ca si Opozitia minte. Bineinteles ca printre demnitarii Uniunii Social Liberale se gasesc destui demogogi si ipocriti. Dar nu in termenii astia trebuie pusa problema. Ci in termenii vinovatiilor individuale. Pentru ca exista minciuni nevinovate si exista min­ciuni care pot duce la drame sau catas­trofe. Deocamdata, minciunile Opozitiei nu au nici un efect social negativ cuantificabil. Ca se vor fi simtind unii vexati sau ca altii considera ca li se insulta inteligenta e o poveste care merita spusa la o bere. Minciunile de pa­na acum ale Puterii, in general, ale lui Traian Basescu si ale lui Emil Boc in special, sunt cele penale.

Pana la urma e ca-n bancu’ ala: un tip in pat cu amanta aude cheia in broasca, se panicheaza, gagica ii spune, stai linistit, e barbata-meu, isi trage un halat deschide usa si-i spune aluia, "draga, ai venit la fix, tocmai voiam sa arunc gunoiu’ fii dragut, te rog…", intre timp amantu’ iese si-si zice in gand "io’te domne, si frumoasa, si desteapta". Ajunge acasa, baga cheia in usa si-i deschide nevasta-sa in capot: "draga, ai venit la fix, arunca te rog gunoiul". La care asta, coborand scarile: "uita-te la ea – si urata, si cu tupeu".

Asa si cu alde noi si cu astia: nene, traim in casa cu Pedeleu’ de prea multi ani. Acum incearca tot felul de tertipuri pentru a ne distrage atentia ca sa nu divortam si sa-i lasam pe drumuri. Foarte proasta strategie! I-a avertizat, cu ocazia Conventiei Nationale, insusi Traian Basescu sa nu incerce sa se dea pe dupa plop. (Bine, pe vremea aia si Traian Ba­sescu era mai lucid, nu-l cuprinse­se panica asa de tare.) Mult mai sanatos pentru PDL ar fi sa nu se mai sulemeneasca atata cu boielile ieftine pe care i le procura alde Jiji, Domnudan si generalul izme­ne­lor, sa nu-si mai acopere goli­ciunea cu carpeli gen Miscarea Populara. Sa se prezinte electora­tului asa cum e: la pielea goala, cu UDMR-ul calare pe situatie.

Bancurile bune, in general, nu au un sfarsit clar. Ceea ce se intampla acum in Romania nu e insa un banc.

×