x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pierzi meciul, câştigi banii!

Pierzi meciul, câştigi banii!

de Dan Constantin    |    15 Sep 2015   •   07:27

Legăturile periculoase ale sportului cu mafia pariurilor sunt notorii.Amploarea fenomenului îngrijorează forurile sportive, actualul Preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional punând eradicarea acestuia în rândul priorităţilor. Trucarea rezultatelor distruge spiritul şi sensul de a fi al întrecerii, cauzează prejudicii imense sportului şi atrage jucătorii şi antrenorii în cursa criminalităţii  economice.Anchetele sunt însă complicate, autorităţile judiciare par stânjenite de faima sportivilor implicaţi şi instantele dau pedepse blânde chiar şi atunci când faptele sunt clare, probate şi recunoscute. Nikola Karabatic, vedeta handbalului mondial, a coordonat o asemenea acţiune de trucare a rezultatului unui meci pentru a paria pe înfrângerea echipei din Montpellier la care juca în 2012. A primit în iulie 2015 doar o amendă de 10 000 de euro iar pedeapsa cu închisoare, chiar şi cu suspendare, cerută de procuror, nu a fost reţinută de judecător.

În România o acuzaţie de vânzare din interiorul echipei Dinamo a partidei cu Steaua a fost respinsă cu vehemenţă de autoritatea Ligii şi nebăgată în seamă de Parchet. Rezultate suspecte au fost uitate, doar valiza cu bani pentru premiere oferită de Becali pentru apărarea corectă de şanse a devenit corp delict pentru condamnare. O reţea mafiotă de aranjare a rezultatelor a fost anihilată în Croaţia şi Austria, scandalurile de corupţie din fotbalul italian şi spaniol , unde se rulează sute de milioane de euro, sunt notorii.

După fotbal şi criket, tenisul este cel mai expus corupţiei şi interferenţelor cu mafia pariurilor. Marius Copil a fost contactat pe facebook să piardă un set la un turneu la Miami, cu o ofertă de 30 000 de dolari. Pariurile on line sunt canalul cel mai susceptibil de acţiune al mafiei. N’Drangheta a înfiinţat o reţea europeană de pariuri on line, cu active de 2 miliarde de euro. Arestare a 40 de mafioţi a blocat activităţile reţelei extinse şi în România.  

×