x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PNL nu moare, PNL se transformă

PNL nu moare, PNL se transformă

de Adrian Cercelescu    |    27 Sep 2021   •   07:10
PNL nu moare, PNL se transformă

E o glumă proastă să trimiți cai mascați la poarta Partidului Național Liberal, acum, când pompele funebre au atâta treabă. PNL este suficient de viu încât să ne prezinte pe scena de la Romexpo noua modă liberală: totalitarismul. În weekend, președintele Iohannis a pus stăpânire și pe partid, instalându-și Cîțul la conducere.

Este chiar penibil să vorbești despre dispariția „ultimului partid istoric”, când el e în supradoză de ciolan. România a pierdut ultimul partid istoric acum 20 de ani și acela se numea Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat.

PNȚCD nu a fost ușă de biserică, dar are uriașul merit de a fi scos țara din comunism. Venind la putere la șapte ani după Revoluție și tot atâția de guvernare roșie, este partidul care a avut curajul de a iniția toate reformele nepopulare, dar care ne-au format economia de piață. Cu el s-au pus bazele aderării la NATO și UE. Și-a asumat cu adevărat un program politic pentru țară și a decontat. A trecut printr-o mineriadă și a dispărut din Parlament la alegerile din 2000.

PNȚCD a căzut la datorie. E greu să vorbești în aceiași termeni despre PNL.

Liberalii au reușit performanța de a se eroda la guvernare fără să guverneze. Din nouă luni la Palatul Victoria, jumate s-au încăierat cu USR pe funcții, jumate s-au încăierat între ei, în sângerosul „festival al democrației”.

PNL a scăzut sub 20% încredere, fără să se apuce de administrație. Dacă PSD vrea să-l îngroape, îl mai lasă trei ani la putere.

×