Gradul de civilizatie al unei tari se recunoaste - e stiut - dupa ambalajele pe care le arunca cetatenii la ghena. Cu cat civilizatia pune mai serios stapanire pe o natiune, cu atat la gunoi vor ajunge mai multe cutii, cartoane, sticle, pungi etc. de la sapun, detergenti, cosmetice, fel de fel de produse alimentare, de la carne si legume, pana la feluritele sortimente de dulciuri, care mai de care mai apetisante si mai doldora de calorii.
Trecerea noastra de la socialism la capitalism, deloc delicata, lina, ci mai degraba in ritm de rodeo, cu suisuri si coborasuri, poticneli si echilibrari, contine anumite tablouri de-a dreptul idilice despre cum invata romanul, din mers, economia de piata. Pe bajbaite, pe nimerite, romanul dovedeste ca se descurca mai bine la nivel individual, in micro-universul lui, decat la un loc, alaturi de intreaga suflare. Daca in plan general ne-au trebuit mineriade, piete ale Universitatii, falimente rasunatoare de banci, prabusiri naucitoare ale fondurilor de investitii, privatizari de mila si de sila, licitatii paguboase, someri, frustrare - am sintetizat cei 14 ani postrevolutionari - romanul la el acasa este de mult occidental. Chiar daca nu in gandire, dar in reflexe si comportament cu siguranta. Satul sa mai astepte ca cineva sa-i faca ordine in viata, vecinul meu, colegul, varul, amicul, cititorul, telespectatorul - noi toti - am prins din zbor atitudini capitaliste. Foarte sanatoase, de altfel. Romanii se ingrijesc mai mult de sanatatea lor - investitia in farmacii fiind una dintre cele mai prospere afaceri, isi dau copiii la tot felul de cursuri - de engleza, calculator, karate, dansuri, comunicare, actorie - plus ca ii imbraca si ii spala mai bine decat o fac adultii insisi - afacerile cu cele trebuincioase copiilor, inclusiv jucarii, rechizite, spatii de joaca si de petrecere amenajate, fiind, si ele, in topul firmelor cu profit.
Romanul anului 2004 nu uita sa puna un ban deoparte pentru a merge intr-o vacanta - de dragul peisajelor sau doar pentru a se simti om intreg, cu tot ceea ce este necesar sufletului si trupului. Apoi, abundenta de posibilitati de creditare te agata la tot pasul si tot romanul a devenit dator la banci ori magazine, pentru o masina noua, un televizor mai plat, o combina frigorifica mai incapatoare, un sistem DVD pentru pustiul din dotare.
Citește pe Antena3.ro
Si uite-asa, romanul, banuit ca nu prea s-ar adapta lejer la capitalism, e, in fapt, mai pregatit ca oricand sa duca traiul occidentalului preocupat de sine. Daca l-ar mai ajuta putin si cresterea economica ar fi chiar minunat. Nu de alta, dar pofta - si cea de capitalism - vine tot mancand.