x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta, la prima confruntare cu moftangiii şi piloşii

Ponta, la prima confruntare cu moftangiii şi piloşii

de Petru Calapodescu    |    17 Ian 2013   •   15:04

Foşgăială pe culoarele Parlamentului. de te întrebi ce i-a apucat pe cei 588 de aleşi sau de strecuraţi prin ochiurile unei legi electorale stupide să vină din vacanţă mai iute. Vreo urgenţă legislativă? Vreo situaţie de excepţie, de care depinde soarta ţării? Vreun seism politic? Cumva, o lovitură de stat eşuată? Nu, nimic din toate astea. Onorabilii au dat fuga să-şi pregătească dulce culcuş pentru patru ani, să-şi asigure privilegiile şi să-şi securizeze dincolo de bunul simţ propria persoană, făcând-o intangibilă.

Bâzâitul de viespi întărâtate, care aparţin nu doar de roiul Opoziţiei, ci - interesul poartă fesul - şi de cel al Puterii a fost iscat de decizia Guvernului Ponta ca, prin Buget, să se restrângă cheltuielile indecente făcute cu întreţinerea parlamentarilor. Cheltuieli care altimnteri, prin proliferarea personajelor intrate pe uşa din faţă, prin votul efectiv şi suficient, în palatul din Dealul Spirii, sau pe uşa din dos, la redistribuire (ca pedeliştii şi anexele lor, dintre care, pare-mi-se, doar vreo doi au intrat direct). riscau să o ia razna. Într-o ţară în care nu-s bani pentru mai nimic, mai ales pentru amărăşteni. Nimic nu mai ajungea proaspeţilor făcători de legi. Prea puţine fotolii în sala de plen. Prea puţine maşini. Prea puţine funcţii şi birouri personale. Prea puţine fonduri pentru deplasări. Prea puţine locuri în delegaţiile de documentare prin Kiribati, Bali sau Singapore.

Mai cu seamă i-a oripilat intenţia lui Ponta de a le tăia macaroana de 7.500 lei lunar doar pentru cazarea la hoteluri de ultralux şi reducerea ei la 4.000 lei lunar, cu recomandarea de a-şi închiria un apartament. Fie spus, cu 2.500 lei se poate închiria un apartament de lux ultracentral, modern mobilat şi cu toate utilităţile, mai rămânând 1.500 le şi pentru menajeră. Ce mai vuiet s-a stârnit printre moftangiii dintre care unii aveau pe acasă o prăpădită de locuinţă veche: cum, de asta s-au ales deputaţi sau senatori, ca să-şi facă eventual singuri patul şi să nu aibă portar personal?!

Dacă tot s-au pornit pe revendicări nesimţite, onorabilii sunt indignaţi şi de intenţia Cabinetului de a le mai pune frână la fâţâiala cu avionul sau limuzina prin ţară, ba vor şi să nu mai fie nevoiţi să justifice absenţele de la slujbă, că oricum vin doar vreo două, trei zile pe săptămână, deoarece în rest "sunt în teritoriu". Ca să nu fie vorbe, să amintesc că puţine sunt ţările în care parlamentarii se bucură de atâtea privilegii.  Ba până şi europarlamentarii primesc bani de cazare doar pentru zilele de prezenţă efectivă, contorizată şi nu au la dispoziţie maşină cu şofer.

Pe această temă - dar şi pe aceea a vilelor şi apartamentelor de protocol şi de serviciu, care nu trebuie doar împuţinate, ci şi, cele care rămân, tarifate la nivelul pieţei - premierul Ponta are de rezistat presiunilor. Aş spune chiar că lucrurile trebuie puse la punct şi ca susţinere politică, un prilej fiind congresele partidelor din USL Pentru că semnalul de reală voinţă şi temperanţă de acolo trebuie să pornească.


×