x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Portocala mecanică boicotată

Portocala mecanică boicotată

de Robert Veress    |    18 Feb 2012   •   09:04

Update: 17.30

Iata, Comisia Europeana a reactionat mai prompt decat ma asteptam, la fel si oamenii de afaceri olandezi, care au recunoscut importanta pietelor din Polonia si Romania pentru succesul lor. Bernard Wientjes si PVV raman sfidatori, dar Guvernul Olandei nu il va mai putea lua in brate pe "nu ne bagam in politica partidelor".

Ii invit pe cei care fac alergie la orice idee exprimata de un 'portocaliu' sa ia o pauza. As vrea sa cred ca Basescu nu a reusit sa radicalizeze intr-atat simpatiile politice, incat sa nu mai stim sa despartim albul de negru. Sau portocala de portocala mecanica, daca vreti.

De altfel, am vazut deja in lista de semnaturi a cauzei 'Boicotati produsele olandeze!', deschisa de Sebastian Bodu, pe Facebook, oameni de toate coloraturile politice, ceea ce este un semn bun.

Pentru cei ce nu stiu, precizez ca e vorba de o lupta cu ultima manifestare a extremismului olandez: un site care incita la ura impotriva muncitorilor est-europeni din Olanda, in primul rand impotriva polonezilor, romanilor si bulgarilor. Site-ul este al Partidului Libertatii (PVV), de extrema dreapta, dar guvernul de centru-dreapta, sustinut in Parlamentul Olandei de PVV, a refuzat ca macar sa se delimiteze de aceasta initiativa, daca nu sa o acuze, cum era de asteptat de la Executiv pro-european.

Drept raspuns la aceasta ofensa si discriminare, europarlamentarii Sebastian Bodu si Jacek Saryusz-Wolski (Polonia), ambii membri ai popularilor europeni, le cer cetatenilor din cele 12 state care au aderat la UE dupa anul 2004 sa boicoteze toate produsele provenite din Olanda.

Sebastian Bodu, europarlamentar PDL, este un politician cu initiative controversate in cariera, dar mi-as dori ca aceasta sa nu fie.

Vorbim de o cauza justa si de o actiune care ar putea produce efectul scontat, daca la ea ar participa macar o zecime dintre cei 100 de milioane de est-europeni invitati sa se implice.

Exista o distinctie clara intre aceasta initiativa si patetica incercare a lui Traian Basescu de a taxa respingerea candidaturii Romaniei la spatiul Schengen. Este adevarat ca incapatanarea Olandei de a face recurs la dreptul sau de veto tine eminamente de politica si nu de argumentele tehnice invocate. Dar, chiar si asa, romanii de rand au refuzat sa raspunda unei ipocrizii cu o alta: stim prea bine, cu totii, ca Justitia din Romania este departe de performantele cerute statelor Schengen. (Ca nici alte tari care au aderat inaintea noastra nu se ridica la nivelul cerut pe hartie, e o alta poveste). Asa ca, am continuat sa cumparam lalele si produse Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom.

Insa, de data asta, nu mai e vorba doar de 'dans politic' si de un razboi mediatic impotriva imigrantilor esteuropeni, asa cum am asistat in tari precum Danemarca, Spania, Italia sau Marea Britanie, ci de o politica nationala cu accente naziste. Care vine, culmea, din partea unui stat considerat, pana mai ieri, cel mai democratic din toata Uniunea.

Cum se poate reactiona la asa ceva? Desigur, exista calea diplomatiei si a negocierilor politice, care pot dura ani de zile, cu rezultate incerte.

Si mai exista aceasta cale, propusa de Bodu si Wolski, care unora le-ar putea parea o initiativa populista, fara efecte practice. Dar, daca baremi 10 milioane de est-europeni ar boicota produsele olandeze, dupa doar doua – trei luni efectul asupra afacerilor companiilor olandeze ar fi simtitor. Fireste ca, intr-o asemenea situatie, companiile ar incerca sa rezolve problema cu care s-ar confrunta, facand un lobby puternic pentru incetarea actiunilor extremiste ale statului olandez.

Poate ca nici macar nu va fi nevoie de atata timp. Poate ca marea majoritate a olandezilor habar n-au de existenta site-ului extremist, neavand o problema cu imigrantii care isi vad de treaba lor. Olandezul de rand are o viata relaxata, poate prea relaxata (uita-te la acest filmulet, ca sa vezi despre ce vorbesc). Dar cand presa europeana va vorbi despre acest subiect, va vorbi implicit si cea din Olanda si atunci e de asteptat sa asistam la dezbateri pe larg, in lungime, in lat si in dunga a subiectului. Si nu cred ca se va putea trage o alta concluzie decat: 'boicotati site-ul PVV!', auzita implicit din gura primului-ministru Mark Rutte, care acum se codeste sa-si necajeasca partenerii de coalitie.

Pacat doar ca initiativa vine din partea a numai doi europarlamentari. Sebastian Bodu s-a grabit. Si-a propus sa ralieze cate un parlamentar din toate cele 12 state, dar n-a apucat sa vorbeasca decat cu bulgarii (care au declinat oferta) si cu polonezii, inainte de a se gandi ca trebuie sa bata fierul cat e cald. Mai corect ar fi fost sa vorbeasca cu toti europarlamentarii romani, indiferent de coloratura si apoi, impreuna, sa caute sa atraga pentru cauza o majoritate a Parlamentului European sau macar a partii est-europene a acestuia.

×
Subiecte în articol: boicot produse olandeze