x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Potlogărie electorală mirosind a cianură

Potlogărie electorală mirosind a cianură

de Petru Calapodescu    |    20 Iul 2012   •   16:36
Continua farsa de prost gust a asa-zisului diferendum dintre suspendatul Traian Basescu, care scoate panglici pe nari ca doreste ca romanii sa se prezinte la vot, si liderii pedelisti, care chipurile nu-l asculta si cer alegatorilor sa nu se prezinte la vot. Sperand sa nu se intruneasca cvorumul de 50%+1, referendumul sa fie invalidat, iar stapanul lor sa se poata intoarce la Cotroceni, chiar daca ar avea zero voturi favorabile, fata de 9 milioane impotriva. Practic, deci, sa-si pastreze functia si sa ramana in cotinuare o ghiulea legata de glezna Romaniei, printr-o ordinara manevra procedurala. Printr-o fraudare a democratiei. Ultimul, dar desigur vor mai urma, dintre actorii acestui balci ieftin e presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. Care nu s-a sfiit, caruia nu i-a crapat obrazul, cand a cerut fanilor pedelisti ca, la 29 iulie, sa ramana acasa, la umbra, sa se duca la plimbare sau la carciuma, dar nu cumva sa calce prin sectia de vot. Nici barem ca sa voteze in favoarea lui Basescu.
Individul (apropo, e camarad de partid cu primarul Mircea Hava, cel care si-a permis blasfemia de a adauga tricolorului national inca o banda, fireste - portocalie) nu face decat, asemenea altor nesimtiti din staff-ul PDL, sa demonstreze cat pret pune pe jocul democratic, pe dreptul cetatenilor de a-si exprima prin vot optiunile privind soarta tarii. As fi curios sa-l aud pe don Barroso comentand acest mod de a intelege democratia, de a respecta valorile si practicile europene, de care a facut atata caz, fara a avea habar de realitate, de indreptatirea constitutionala, politica si sociala a evenimentelor de la Bucuresti. Democratia e buna doar daca-l mentine pe Basescu presedinte, ca sa serveasca prin vot la Bruxelles alte interese - cele politice si nu numai ale PPE, dar si ale unor consortii - decat cele nationale?!
Revenind la sabotarea pe fata a referendumului de catre presedintele judetului Alba, o sa-mi ingadui o suspiciune. Traian Basescu a facut in ultimul an un lobby pe fata, agresiv, in favoarea canadienilor care dau zor sa inceapa exploatarea aurului de la Rosia Montana. Au fost si sunt opinii potrivit carora sustinerea inversunata de catre Basescu a acestei afaceri - oneroasa prin beneficiile financiare minimale ale statului roman, dar si pagubitoare sau riscante prin folosirea cianurilor si distrugerea mediului - ar arscunde si niscaiva interese personale. De asemenea, nu e un secret ca o serie de notabilitati din Alba au si ele o exagerata... bunavointa fata de pretentiile companiei respective. Tocmai spre a deslusi aceste increngaturi, cererea premierului Ponta de a se desecretiza intreg contractul, inclusiv anexele, e mai mult decat oportuna.
Demersul lui Ion Dumitrel, disperat sa-l revada pe Basescu la Cotroceni, ma tem ca ascunde nu doar o afectiune nemasurata fata de acesta, ci miroase si a cianura. Cum, de altfel, miros multe din prestatiile electorale din aceste zile ale liderilor PDL, preocupati de protejarea jupanului lor nu atat pentru ca mor de dragul lui, cat pentru ce reprezinta el. Anume, un scut, chiar daca deja ciuruit, pentru ispravile lor scandaloasede pana acum, dar si speranta ca, atat timp cat el ramane la Cotroceni, camarila sa inca e protejata prin influenta pe care o are asupra institutiilor statului, a sistemuluijudiciar. Remediul? O participare masiva si un simplu DA la referendum.

×