x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Presa străină – şi ea la vulnerabilităţi

Presa străină – şi ea la vulnerabilităţi

de Dan Constantin    |    16 Iul 2010   •   00:00
Presa străină – şi ea la vulnerabilităţi

În ultimele zile autorităţile române au devenit, din nou, ţinte pentru ziariştii străini. Britanicii de la The Telegraph relatează despre "ajutoarele" date la inundaţii de Elena Udrea. Pantofii cu toc distribuiţi sătenilor din Săuceşti şi ciocolata "livrată" prin fereastra întredeschisă a gipanului ministerial sunt gesturi care provoacă indignare, potrivit cotidianului respectiv. Aşa cum gâsca trece prin apă şi iese la mal gata uscată, şi Elena Udrea a găsit o explicaţie la ştirile denigratoare: femeile din Săuceşti nu mai umblă în gumari, prosperitatea regimului Băsescu le-a urcat pe tocuri.

Prin grija naturii şi dispariţia banilor pentru diguri, acelaşi regim le-a transformat peste noapte în nişte doamne sinistrate. Britanicii ăştia, nişte misogini umflaţi de whisky care, cum calcă pe Continent, totul le pute. Şi mint, se iau după toate zvonurile destabilizatoare, urmărind să slăbească încrederea în slăbiciunea preşedintelui. Ca o dovadă că perfidul Albion are ceva cu noi este şi comentariul apărut în Financial Times, o publicaţie nu de doi lei, ci de două lire, care-i tot un drac. Un ziarist plătit (altfel nu se explică tonul lui obraznic) spune despre Băsescu, preşedintele nostru, că ar fi "un taur într-un magazin de porţelanuri". O minciună sfruntată, domnul preşedinte nu se înfurie niciodată, şi în plus, nu a fost văzut vreodată cumpărând porţelanuri. Cine l-a văzut cu porţelanul dus la ureche să jure! Este evident, o acţiune clară de denigrare a României pentru că acelaşi ziarist crede că guvernul Boc este incompetent. Ce blasfemie! Când toată ţara cântă de bucurie, aduce mulţumiri guvernului pentru reducerea salariilor şi pentru perspectivele luminoase de a cădea cât mai repede în prăpastie, pentru a ne scurta suferinţa, se trezeşte rozaliul ăsta să zică vorbe urâte. Precis că mogulul de la Financial Times l-a pus pe tonomat să scrie aşa ceva!

Şi mai mincinoşi au fost cei de la France 24. Au zis de-a dreptul că ţărişoara noastră, în care democraţia dă pe afară, alunecă, chipurile, spre dictatură. Nu i-au întrebat nici pe politrucii de la CNA, nici pe consilierii de la Cotroceni - triunghiul de fier mort: Fota, Turcan, Lăzăroiu - despre măsurile ce trebuie luate de organe împotriva ziariştilor care zic ceva de familia prezidenţială. Date fiind aceste noi minciuni "externe" propun ca în prima şedinţă a CSAT să fie incluse "la vulnerabilităţi" şi trusturile de presă din Franţa şi Marea Britanie care, iată dovada, au devenit răspândace de neadevăruri, de calomnii la adresa celor mai cinstiţi şi iubiţi români. (Aplauze prelungite).

De ei se vor ocupa instituţiile competente să "lucreze" în afară, potrivit legii. N-ar fi o noutate ca presa mondială să se ferească de agenţii dirijaţi de la Bucureşti. Ceauşescu a reuşit să pună puţină bombă la Europa Liberă, le-a dat celor care nu mai terminau cu criticile ceea ce meritau - puţină bătăică, puţină calomnie, puţină otravă, niţel glonţ. Mă mir de ce nu cumpără actualele victime ale presei internaţionale câteva pagini de opinii pozitive. Nea Nicu şi Elena aveau poze prin toate ziarele: de la Kuala Lumpur până în Sicilia; domnul şi doamna nu merită acum o spălare de obraz? Doar să-i zică lui Baconschi şi sare băiatul la cap, are experienţă de anul trecut, de la Paris, când a băgat suplimentul în Le Figaro, cu un Volvo cu tot.

Trecând la chestiunile serioase, avertizăm totuşi Consiliul Suprem de Apărare a Tonţilor că în Islanda se pune de o mare diversiune. O spunem primii, pentru că până vine pe "canale diplomatice" se pierd zile preţioase. În Islanda, aşadar, o lege (strâmbă, desigur) votată de reprezentanţii poporului mic şi blond, va transforma insula într-un paradis al jurnalismului de investigaţie. Protecţia surselor-beton, secretele funcţionarilor - cât mai la vedere, totul pentru libertatea de expresie şi protecţia cetăţenilor. Partea periculoasă a legii numite Islandic Modern Media Initiative (IMMI) este că ea se aplică nu doar jurnaliştilor islandezi, ci şi instituţiilor media şi blogurilor străine. Vă daţi seama ce palmă pentru alde tante udreaanastasepluseba, rămase cu botulina dezumflată pentru că nu pot ajunge la mogulii cei răi transferaţi în ţara vânătorilor de balene?

Ai dracu' ce le-a dat prin cap! Dacă mănâncă peşte mult, s-au deşteptat. Au aplicat paradisurile fiscale la mânuitorii de cuvinte. Să vezi cum vor învăţa românaşii islandeza pe rupte, aşa cum începusem să o rupem pe bulgăreşte, în vremea
"sinistrului şi sinistrei". La siniştri noi, găsim loc de mai bine.
Prima măsură pe care o va lua Consiliul Suprem al Tonţilor va fi să facă un acord de extrădare cu Islanda. Să avem ceva la mână, să nu creadă cârtitorii că pot defăima famiglia de sub Cercul Polar.
Trimitem flota după ei.
La atac, comandate, sunteţi în rahat!

×
Subiecte în articol: editorial