x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prezidentului i s-a îngustat gâtlejul

Prezidentului i s-a îngustat gâtlejul

de Petru Calapodescu    |    28 Noi 2012   •   15:52

E clar, seara avem program de bâlci. Cel puţin până la algeri. La 18,30 trecute fix, showman-ul naţiunii are spectacol. Fie la sediul teatrului din Deal, fie în turneu, pe la o televiziune. Mai puţin în aer liber, că acolo e primejdie de roşii turceşti, de ouă clocite rămase de astă vară şi de fluierături. Unde-or fi băile de altă dată?, se îmtreabă nostalgic Traian Băsescu. Un' să fie, au secat. Ultima oară, marţi, a găsit lavaliera încălzită cu o seară înainte de pieptul Elenei Udrea. Încurajat şi inspirat de atmosfera primitoare din studio, s-a dezlănţuit, uitând chiar şi de vorba lui: totul are o limită. Din nou, cu o agresivitate tipică unei bodegi portuare, s-a dezbrăcat de ţinuta de preşedinte şi a îmbrăcat salopeta de mardeiaş electoral al pedeliştilor. Ceea ce, desigur, nu-l oripilează pe preşedintele Curţii Constituţionale, omul său de casă, care consideră normal ca un preşedinte echidistant să se amestece violent în lupta politică dintre partide. Depăşirea graniţelor Constituţiei nu atrage nici atenţia CNA, care ar trebui, în asemenea cazuri, să avertizeze moderatorul că era dator să-şi aducă invitatul la un dialog între reperele Legii fundamentale.

Băsescu a pus iar placa, ştiută şi exersată de toţi pedeliştii, despre Guvernul actual, incapabil şi neavând soluţii, despre fondurile europene blocate, de parcă nu demnitarii şi clientela băsistă sunt de vină. A recidivat în ideea clar exprimată că e chitit să ignore rezultatul la urne al alegerilor de la 9 decembrie, parcă urmărind să întărâte populaţia şi să o scoată în stradă, ceea ce i-ar da prilejul de a recurge la acţiuni în forţă, inclusiv la o reală lovitură de stat. Fireşte, ţinta principală e Victor Ponta, Băsescu neezitând să pună umorile şi resentimentele sale personale înaintea obligaţiilor strict constituţionale. Mai mult, a trecut la jigniri şi atacuri imunde, vărsând în capul premierului hârdaie de mizerii. Care au culminat cu o zicere nici barem originală, în care-l pastişează pe ciracul său Ioan Oltean, după ce acesta îl invocase pe Churchill, în privinţa broaştei pe care o înghite la micul dejun un politician. O broscuţă ar mai trece prin gât, dar mai greu un porc, ricanează Băsescu.

Cine-o fi, ghici ciupercă, porcul din panseu? Să se fi îngustat chiar atât de mult gâtlejul prezidenţial, deşi bine irigat, ba şi dragat la referendum de încurajările amicilor săi de la Bruxelles, sau de ambasadorul Gitenstein? Apropo, acesta tocmai a primit o înaltă Stea pentru merite deosebite faţă de poporul român... Aşa cum le-a apreciat la ceremonia decorării  Băsescu, care nu văd de ce, omul tot rămâne fără jobul diplomatic la 14 decembrie, nu-i oferă un post de consilier personal. Abia dacă mai sunt zece zile de campanie electorală. În cap cu Băsescu, pedeliştii nu vor precupeţi nimic, se vor deda la cele mai josnice atacuri spre a-şi salva pielea, spre a intoxica electoratul, inclusiv îndepărtându-l de urne, după modelul mânăriei de la referendum, o cotă cât mai ridicată de absenteism convenindu-le.

Premierul Ponta declara, după atacul penibil al lui Băsescu, de marţi, că "e campanie electorală". Greşeşte dacă se culcă pe urechea asta. Băsescu a mai demonstrat că e capabil, pe ultima sută de metri, de manevre-surpriză, de atacuri ucigătoare. Au simţit-o la vremea lor şi Năstase, şi Geoană şi PSD, în ansamblul său. În acest răstimp de până la alegeri, USL are de înfăţişat electoratului, cu nume şi fapte, adevărata faţă a haitei care, îmbrăcând blană de miel, vrea să se strecoare iar la putere.

×