x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Diagnosticul localelor pentru drăgneni și bicefali

Punctul pe Ei. Diagnosticul localelor pentru drăgneni și bicefali

de Dan Dumitrescu    |    07 Iun 2016   •   14:32
Punctul pe Ei. Diagnosticul localelor pentru drăgneni și bicefali

Ne-am ales din nou. Și, dincolo de orice parastas al speranței, n-avem decât să observăm că miuțele maidanului politic devin tot mai caraghioase. Îmbucurarea victorioșilor sau falca lăsată a perdanților împodobesc țățește taraba procentelor. Săracii de ei. Ăștia care reacționează ca învinși sau învingători habar n-au că sunt cu toții doar niște biete victime ale succesului sau ale eșecului. Judec astfel deoarece vopsiții din terenul de joc al localelor n-au etalat cine știe ce vină în stabilirea rezultatului final. Mai mult au contat erorile adversarului și votul negativ acordat acoperiților care au încercat să rezolve alegerile prin strategii mârșave.


PSD-ul și PNL-ul au fost și de această dată forțoșii momentului. Votul a înclinat balanța în favoarea social-democraților. Prilej pentru drăgneni să-și asume cu înaltă responsabilitate patriotică succesul, prilej pentru drăgneni să ne asigure că nu lucrează decât cu poporul și pentru popor. Lozincile zaharisite nu pot ascunde însă un adevăr esențial. Votul PENTRU succesul PSD n-ar fi fost atât de consistent dacă n-ar fi fost asociat și cu un vot ÎMPOTRIVĂ. Un vot împotriva amestecului instituțiilor de forță în sfera politicului, un vot împotriva isprăvilor la care s-au dedat tehnocrații de pripas, un vot împotriva lemnoaselor performanțe prezidențiale.


PSD-ul a luat, PNL-ul a dat. Răpușii bicefali au plătit tribut faptului că s-au privit prea mult în oglinzi false. Mângâierile iohanniste i-au făcut să se simtă mari și tari. Mușchiul lor s-a îmbățosat și mai tare atunci când sifonăreala de la DNA i-a ocolit protector. Dar tocmai această protecție a unor indivizi sau instituții ale pariurilor mincinoase le-a jucat festa. Simțindu-se protejați, răsfățații lideri liberali și-au turnat singuri magiun în galoși. Arțăgoasa doamnă co-Blaga s-a vrut prea mult la tele-șanț. Și nu a folosit această expunere pentru a promova inteligent candidații PNL. S-a rezumat la a mârâi din tot mușchiul ei femel la adversari. Iar înjurăturile cu care i-a gratulat pe Tăriceanu și Ponta s-au întors împotrivă-i.


Au trecut localele. Se apropie parlamentarele. Iar rezultatul lor va depinde de maniera în care boalele politice își vor accepta vindecarea. Primele reacții nu sunt însă prea încurajatoare în acest sens. Liderii social-democrați, cu mici excepții, promit același parcurs unsuros în relațiile cu antipaticii momentului. La liberali e și mai și. Liderii lor actuali nu promit nimic de-ndată ce privesc înfrângerea ca pe o victorie. Singura lor șansă ar fi aceea de a găsi un cap de bună înlocuire a bicefalismului.

 

×