x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Regele Mihai şi tragedia preşedintelui Băsescu

Regele Mihai şi tragedia preşedintelui Băsescu

de Adrian Cercelescu    |    25 Sep 2011   •   21:00

Florin Cioaba este un cetatean de bun simt: si-a facut coroana, si-a turnat sceptru, tron si palat la el in curte, dar niciodata nu a spus sau nu a lasat de-nteles ca ar fi altceva decat regele tiganilor/rromilor. Care l-a vrut – bine, care nu l-a vrut – s-a facut imparat sau rege de-al doilea. Deci nimeni nu este obligat sa-i spuna lui Florin Cioaba "rege", chiar daca presedintele s-a referit la el ca la un "rege". Acesta este un exemplu-scoala pentru tragedia presedintelui: in jurul lui, toti incearca sa-l imite, dar nu inteleg ce imita. Oamenii intra intr-o stare pe care vicepresedintele de parlament si sef de PDL Ioan Oltean a numit-o sambata "a fi intr-un mod mai detasat", in incercarea de a-si justifica scurt-circuitul la cap care i-a cauzat o confuzie intre regele Cioaba si Regele Mihai.

Partidul a aflat ca are un rege valabil in timpul crancenei campanii electorale din 2009. Presedintele i-a multumit atunci pentru sprijin "regelui Cioaba" si a onorat paranghelia de la Costesti. N-o sa aflam niciodata daca, la masa, i-a zis si "sire", dar daca i-a zis era perfect justificat politic. Vara asta, partidul a aflat ca are si un ex-rege, vinovat de vanzare la rusi. Se prea poate ca atacul presedintelui la adresa Regelui Mihai, de la B1, sa nu fi fost premeditat, ci sa fi venit din cauza ambuscadei lui Ion Cristoriu, care l-a luat pe istorie si l-a facut sa se apropie incorect politic de maresalul Antonescu. Asa ca l-a executat sumar pe Rege si a reusit sa se indeparteze – dovada fiind ca o luna s-a vorbit numai de asta. S-au facut speculatii daca Basescu s-ar fi batut in ’47 cu cei 160.000 de soldati rusi din Romania, iar daca s-ar fi batut – cine ar fi castigat.

Sigur ca Regele e, tehnic vorbind, ex-Rege. Sigur ca te poti opune sa vina sa vorbeasca in Parlament, desi ti-ar vorbi o bucata vie din Istoria Romaniei. Sigur ca nu trebuie sa fii regalist ca sa te sperii la vorbele lui Ioan Oltean ­ "Daca vine maine regele Cioaba si ne cere acelasi lucru?".

Ne plangem ca Occidentul ne tine cu dintii la gardul Schengen, pentru ca nu ne cunosc, iar noi ne dinamitam institutiile istorice. Pai, Regele Mihai e reprezentantul in viata ai celor care au condus Romania la Independenta si la Marea Unire. Asta ca sa sarim peste toate amanuntele banale – cum ar fi ca au construit chiar Palatul Cotroceni.

De cine dracu se teme Olteanu, cand vorbeste (serios, ca aia cu Cioaba cica a fost o gluma) ca se creeaza un precedent cu Regele Mihai? Crede c-o sa se trezeasca cu Gelu si Menumorut peste el in plen?

×