Un incendiu, însoţit de panică, a ucis şi rănit zeci de tineri în timpul unui concert rock desfăşurat vineri într-un club din Bucureşti. Autorităţile au intervenit prompt în ajutorul victimelor, iar preşedintele Iohannis a declarat că are indicii că nu au fost respectate regle-mentările. Precizând că ne-am confruntat cu o lebădă neagră, un eveniment neaşteptat şi devastator de care vorbeşte Taleb, vreau să aduc aminte că scriam de curând (http://bloguluibalan.ro/index. php/opinii/534-de-ce-nu-ne-auzim-in-ue) că România nu se bucură de încredere în UE, precum Cehia, şi nici nu participă la diviziunea muncii, dar e considerată totuşi o ţară echilibrată. Cum se poate? Prin intermediul unor grupuri din societate ce instituie disciplina şi-i amendează pe cei ce o încalcă. Cu alte cuvinte, în România, expertiza e înlocuită cu disciplina, deși, dacă faci niște lucruri întocmai și la timp, asta nu te îmbogățește, ci doar îți permite să cheltuiești mai puțin. Se creează impresia că ai fi mai bine organizat, dar doar pentru că te abții să consumi, nu fiindcă ai capacitatea de a ști ceea ce vrei, pentru ca priceperea să se materializeze în bunuri mai multe și mai bune, necesare pentru a participa la diviziunea muncii din UE.
Mergând pe această linie, urmează ca aceia ce ancorează echilibrele să încerce să evite episoade precum cel de vineri. Dar, din păcate, expertiza fiind înlocuită cu disciplina, probabil că restricţiile vor fi atât de dure, încât nu vor mai fi profitabile nici concertele, nici cluburile. Ceea ce probabil o să-i bucure pe conducători: nu-s concerte rock, nu-s probleme. Însă nu şi pe consumatori.
Aşadar, spre o asemenea abordare se pare că se îndreaptă lucrurile, pe bază de norme, controale şi taxe. Deşi în această chestiune e nevoie de inteligenţă, nu de forţă, ca să nu fie omorât business-ul. Fiindcă România vrea să devină un stat capitalist, nu unul militaro-poliţienesc.