x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Revoluţia Română e de vină?

Revoluţia Română e de vină?

06 Mai 2012   •   11:10

Momentul inlaturarii in Parlament a ultimului guvern portocaliu marcheaza apusul regimului politic Basescu pentru ca, in sfarsit, puterea politica revine in Parlament asa cum impune Constitutia. Insa romanii deocamdata continua sa fie neincrezatori in politica.

Sentimentul meu este ca romanii ii reproseaza 'politicului' ca nu isi face datoria, respingand chiar ideea de politic, pentru ca au senzatia ca nu isi mai pot planifica o viata cat de cat cumsecade, ca acest lucru nu mai este posibil.

Am auzit aceasta idee exprimata in foarte multe situatii si in cele mai diverse ocazii. Din aceasta perspectiva, Revolutia Romana are o imagine destul de confuza - ce a adus ea, ce a dat, ce a luat dar din acest motiv ea a putut sa fie interpretata in fel si chip: aducatoare de libertate si, totodata, amagitoare prin rezultatele ei. Si eu am acest foarte puternic sentiment. In toamna anului trecut am fost in Franta la un festival de film istoric, unde am sustinut o dezbatere dupa prezentarea unui film despre Revolutia Romana, un film corect (pe care Televiziunea Romana nu mai vrea sa-l difuzeze) si acolo am avut o multime de discutii, mi s-au cerut marturii sau altii mi-au spus ce stiu ei despre Revolutia Romana. Oamenii din afara Romaniei au o predispozitie fireasca sa-i priveasca pe romani si Revolutia lor ca pe un eveniment care i-a tulburat, care ii pasioneaza, ii fascineaza, in timp ce romanii insisi au dat Revolutia jos de pe soclul pe care se afla dupa evenimentele din decembrie, au desconsiderat-o.

O Revolutie care era a lor! Din perspectiva de astazi a publicului romanesc e foarte complicat sa mai aduci argumente de tipul celor amintite de Eugen Dijmarescu si de Daniel Barbu intr-o recenta dezbatere publica. Lucrarea 'Criza de sistem a economiei de comanda in etapa sa exploziva' - in fapt un raport privind subminarea economiei nationale in ultimii 10 ani ai regimului Ceausescu pe care l-am cerut eu in calitate de prim-ministru - , serveste ca baza de analiza obiectiva. Dintre datele puse acolo in evidenta m-a surprins faptul ca, in 1988, in Romania dominata de propaganda marilor realizari, in realitate productivitatea muncii era de noua ori mai mica decat Germania, ceea ce spune foarte multe. Dar si mai multe spune faptul ca, in 1988, productivitatea muncii in Romania era de doua ori mai mica decat in URSS, iar asta, in principal, din cauza situatiei din agricultura, constructii si minerit. Oare ce sa mai faca o economie ca asta in contextul acela atat de degradat, la ce sa ne mai intoarcem noi cu gandul astazi? La o situatie de sufocare, fara iesire? Alta chestiune, tot din perspectiva de astazi, ce inca se mai vehiculeaza ca romanii nu sunt interesati de Revolutie! Sunt chiar foarte interesati, dar sunt in continuare incapabili sa gaseasca o imagine cat de cat clara si coerenta asupra a ceea ce a fost Revolutia Romana. Am vorbit cu oameni din media - analisti, realizatori - si am constatat ca, atunci cand au pus pe masa teme legate de Revolutie, au avut o buna audienta. Apare si reapare ideea ca Revolutia a fost manipulata din exterior, ca principala platforma politica a lui Ceausescu era aceea dobandita in 1968, de mare patriot, de om care s-a rupt de sovietici si a facut ca Romania sa mearga pe drumul ei. Acest lucru, cel putin in anii '80, devenise absolut neadevarat, pentru ca, in anii aceia, circa 50 la suta din comertul exterior al Romaniei era facut cu Uniunea Sovietica. Este ceea ce mai tinea pe picioare economia Romaniei care achizitiona gaze naturale, petrol, minereu de fier, cocs si alte materii prime sub pretul pietei mondiale si astfel subventiona productie industriala in pierdere. Dar dincolo de asta, cui si ce a cerut Ceausescu in 1989? I-a cerut lui Gorbaciov sa puna capat oricaror miscari de liberalizare a pietei din lumea socialista. In aceeasi perioada Ceausescu denunta clauza natiunii celei mai favorizate din partea SUA. Un pas care nu era decat pur propagandistic dar cu consecinte deosebit de grave impotriva economiei si chiar a statului. Si cat de greu a fost s-o redobandim de abia in 1992!

Am trait aceasta destramare a relatiilor economice si sincer ma gandesc unde s-a produs ruptura. Intrebarea care se pune este: la urma urmei este cu ceva vinovata Revolutia, este ea responsabila pentru ceea ce traiesc romanii astazi? Eu cred ca nu. Oamenii de pe strada spun ca da, de aceea am si pus aceasta intrebare. Eu cred ca nu, si sunt destule argumente care sa imi sustina parerea. Dupa Revolutie, Romania a imbratisat modelul economiei de piata. Din 2000 in 2008 a mers chiar bine dar a venit socul crizei financiare mondiale, la care nu au gasit modalitati de stopare nici cele mai puternice economii capitaliste ale lumii. Nu Revolutia este vinovata de criza de astazi. Este Revolutia de vina pentru faptul ca s-au operat privatizari care au fost numai in detrimentul avutiei nationale? De vina au fost aceia care, din lacomie si incompetenta, nu au facut fata situatiei in care trebuia aparat interesul national. Mai degraba cred ca acuzatiile care se aduc astazi Revolutiei sunt doar pentru esecurile care au avut loc. Ne trebuia un tap ispasitor, si se stie ca cel mai bun tap ispasitor este intotdeauna cel care pleaca. Spre exemplu, in clipa in care Ceausescu a disparut, tot ce se intamplase rau in tara era numai vina lui. Oameni apropiati care il servisera orbeste au ridicat din umeri si au zis: 'Noi? Noi nu! El ne-a pus!...'. Deci, cei care au fost pana mai ieri la putere s-au straduit din rasputeri sa gaseasca in Revolutie un tap ispasitor. Am tinut sa exprim astazi acest sentiment, in aceasta intrebare: Pentru ce e de vina Revolutia Romana? Pentru ceea ce a urmat, pentru situatia in care traim acum, pentru politica slaba? Ei bine, nu! In schimb oamenii nu mai reusesc sa masoare, cred, din perspectiva lor, ce inseamna libertatea! Libertatea nu e o trasatura politica, ci o esenta a naturii umane. Adesea se pierde din vedere acest simplu, decisiv si fundamental drept si ca Revolutia s-a facut pentru libertate. Cu aceasta e bine si frumos sa ne mandrim, acum si intotdeauna. Sa mai regasim increderea si elanul de dupa Decembrie 1989!

×