x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România, pe noul val COVID

România, pe noul val COVID

de Adrian Cercelescu    |    31 Aug 2021   •   07:00
România, pe noul val COVID

236.000 de europeni nu vor prinde 1 decembrie, din motiv de COVID, arată ultima estimare OMS. De la începutul pandemiei s-au dus 1,3 milioane. Asta înseamnă că vaccinezi - nu vaccinezi, rata mortalității e aceeași: peste 70.000, în fiecare lună.

 

De fapt, asta au spus epidemiologii, de la început: răpunerea pandemiei se face numai cu vaccinarea a cel puțin 70% din populație. Media UE se apropie de 60%, a noastră abia a sărit de 25, la îmbunătățirea performanței contribuind și depopularea României cu echivalentul unui Bacău.

 

Însă, chiar și până la atingerea acelui procent de imunizare în masă, vaccinarea nu este o simplă alegere personală. În vârf pandemic, spitalele nu sunt copleșite de vaccinați, ci de nevaccinați. 

 

Un tânăr din Timișoara, întors din morți după trei săptămâni la ATI, spunea ieri că dacă ar fi știut că e atât de rău s-ar fi vaccinat. „La cum crește numărul de cazuri COVID, mai ales cele de la ATI, o să ne iasă pe nas vara asta. (…) Iar o să rămână pe afară pacienții cu alte patologii, cel puțin cei oncologici vor plăti un mare tribut”, spunea, tot ieri, un medic din celălalt capăt al țării, de la Galați.

 

AUR a prins o temă ipotetică, dar grasă - vaccinarea obligatorie a bugetarilor, și a chemat sindicatele la consultări. Cum era păcat să rateze ocazia, a reamintit că a depus la Senat o Lege de combatere a discriminării pe bază de vaccinare, cu amenzi de 100.000 de lei și 2 ani pușcărie. 

 

În ședința de Guvern, premierul și-a permis un moment de stupoare, întrebându-se cum naiba de a aflat din presă și nu de la funcționarii săi despre parteneriatul public-privat în care „publicul” primește bani de la „privat” ca să emită certificate de vaccinare fără să înțepe pe nimeni. 

 

Dar cel mai îngrijorător este că istoria se repetă. Exact ca anul trecut, omenirea se pregătește de valul COVID, numai noi ne pregătim de anticipate. 

×