x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România, tratată ca o loază

România, tratată ca o loază

de Petru Calapodescu    |    12 Sep 2012   •   12:09

Intr-o singura zi, miercuri, trei surprize neplacute, chiar iritante, care cam dau impresia ca - urmare a lobby-ului basisto-portocaliu si a grosolaniei cu care inalti oficiali ai UE, ca Barroso si Reding, s-au amestecat si s-au antepronuntat intr-un proces politic strict intern si democratic - Romania a ajuns sa fie urecheata in propria casa de vizitatori de peste hotare, sau sa fie scoasa "in fata careului", ca o loaza obraznica, in Parlamentul European.


Sosita la Bucuresti, Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei, micul stat baltic, a avut o intalnire extrem de afabila cu Traian Basescu. Dar nu s-a multumit cu declaratii protocolare sau referitoare la relatiile bilaterale, ci a luat-o pe miriste, indemnand politicienii romani sa se maturizeze, pentru ca au iscat o instabilitate politica grava, care ar fi determinat coborarea barierei pe calea spre Schengen. Care politicieni sunt infantili sau chiar retardati, in viziunea amintitei doamne, cam e limpede: cei care, impreuna cu 7,4 milioane de votanti, au vrut sa-l demita pe Basescu.
In aceeasi zi, coincidenta, la sediul Guvernului s-au infiintat ministrul francez de interne, Manuel Valls, si colegul sau de la Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, purtand si ideile presedintelui de la Paris, Francois Hollande, si cerandu-i premierului Victor Ponta sa tina romii acasa, deoarece Franta nu poate primi toata saracimea din lume si nici nu poate accepta ca romii sa fie hartuiti, discriminati si alungati din tara lor. Drept care vor fi evacuati cu miile din Franta. Ceea ce sare peste dreptul la libera circulatie, dar ministrii respectivi nu se formalizeaza, ba chiar par a cere autoritatilor romane sa restranga acest drept, in cazul tiganilor. Omitand ca integrarea acestora este o chestiune nu a Romaniei, ci a intregii UE.

Dupa-amiaza, in Parlamentul European, alt pocinog. Prietenii lui Traian Basescu, Monica Macovei, Cristian Preda sau Traian Radu Ungureanu, din PPE, au inventat un "caz Romania" si l-au pus pe tapet, balmajind iarasi despre primejdia in care s-ar fi aflat democratia, pentru simplul motiv ca 90% dintre romani s-au saturat de Basescu si derapajele lui. Vom avea prilejul sa vorbim despre dezbaterile respective, dupa incheierea lor. Dar nu pot sa nu constat abjectia gestului europarlamentarului pedelist Theodor Stolojan, servantul lui Basescu, care, in preambulul sedintei, a impartit tuturor europarlamentarilor fluturasi in care, dezgropand o gafa de exprimare, reparata atunci imediat, reia tema stupida ca ministrul roman Dan Sova ar fi antisemit. Desi chiar importanti reprezentanti ai comunitatii evreiesti din Romania sau din afara ei luasera act de precizarile si scuzele lui Sova, considerand incidentul inchis. Nu voi face decat sa observ ca acelasi Stolojan, ardelean, dupa acte, n-a avut - ca de altfel nici Basescu, Macovei etc - absolut nici o reactie cand, asta vara, ultranationalistii unguri au vrut sa organizeze reinhumarea bardului hortist Joszef Nyiro in Transilvania de unde regimul fascist ungar trimisese la Auschwitz, in timpul ocupatiei, sute de mii de evrei.
Loviturile sub centura primite de Romania s-au indesit pe fondul unei lancezeli inadmisibile a diplomatiei romanesti din ultimii ani. Diplomatie care nu a servit interesele tarii, ci s-a dedicat cel mi adesea slujirii fara discernamant si fara cracnet a ordinelor si scopurilor personale ale unui singur om. Pe nume Traian Basescu.

×