x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România, verde pentru gay

România, verde pentru gay

de Dragos Moldovan    |    05 Iun 2013   •   17:20

Declar cu toată sinceritatea că nu sunt homofob. N-aş accepta niciun fel de discriminări la adresa lor. Mă rog, să vină un bărbos la serviciu îmbrăcat în rochie şi purtând tocuri mi s-ar părea exagerat. Dar, în rest, să locuiască împreună, să se ţină de mână pe stradă şi în restaurante, să-şi înstrăineze unul altuia averile, de ce nu? Îi consider nişte oameni puţin diferiţi de noi, ceea ce ei înşişi se consideră, dovadă paradele gay. Atunci să păstrăm nuanţele şi specificităţile şi în cazul minorităţilor sexuale ca şi în cazul celor naţionale.

Comisia pentru modificarea Constituţiei a adoptat un amendament care va produce mare-mare agitaţie în societatea românească. Este vorba despre articolul 4 alineatul 2 unde cu 18 voturi “pentru” şi 2 “împotrivă” a fost adoptat amendamentul Chiuariu care sună aşa: “ România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinie politică sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă SAU ORIENTARE SEXUALĂ (s. m) este interzisă.”   Actuala formulare zice: “România este patria comună şi indivizilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate , de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”. Punct. Este clar pentru oricine că dacă noua Constituţie va fi adoptată în forma propusă şi aprobată a amendamentului Chiuariu atunci a interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex va deveni neconstituţional. Este pregătit poporul român pentru o aşa schimbare de mentalitate, “până la sfârşitul anului”? Nu ştiu. Ceea ce ştiu este că Biserica Ortodoxă Română, sub semnătura Prea Fericitului Daniel a trimis o scrisoare celor doi preşedinţi ai Parlamentului României, prin care îi ruga să susţină introducerea în noua Lege Fundamentală că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Lucru pe care eu, unul, nu-l mai văd posibil la ora actuală, după ce a fost deja adoptat amendamentul Chiuariu. Ar fi singura Constituţie din lume cred, din ţările civilizate cu siguranţă, unde două articole, sau alineate, s-ar contrazice flagrant.

Liderii USL ne-au promis că încheiem socotelile cu noua Constituţie până la sfârşitul anului şi că o să putem pleca la mare ştiind ce urmează să ni se supună votului după terminarea vacanţei. Am impresia că în graba asta s-au uitat nişte detalii importante: potenţialul electoral într-adevăr uriaş al USL n-are termen de comparaţie cu mulţimea covârşitoare a enoriaşilor şi că spre deosebire de alte ţări cu care vrem să semănăm, Badea Gheorge ară încă tot cu carul cu boi.

×