Aţi auzit de Nouriel Roubini? E numit proorocul crizei şi alintat Dr. Doom. Dar există economişti care au previzionat înaintea lui dezastrele. Nassim Nicholas Taleb precizează că globalizarea nu are doar părţi bune: creează o fragilitate de ansamblu, reducând volatilitatea şi oferind aparenţa unei stabilităţi. Cu alte cuvinte, “creează lebede negre devastatoare”.
Şi adaugă că ecologia financiară s-a umflat, dând naştere “unor bănci birocratice gigantice şi incestuoase, când cade una, cad toate”. Concentrarea tot mai mare a băncilor pare să aibă drept efect reducerea probabilităţii de apariţie a unei crize financiare, “dar dacă aceasta totuşi apare, ea se desfăşoară la scară globală şi ne afectează foarte grav”.
Am trecut “de la ecologia diversificată a băncilor mici, cu politici de creditare variate, la un cadru mai omogen al firmelor care seamănă toate între ele”.”Este adevărat, avem mai puţine eşecuri acum, dar când vor apărea ... Gândul acesta îmi dă fiori”, scrie Taleb.
După care conchide: “Vom avea crize mai puţine, dar mult mai grave. Cu cât mai rar este evenimentul, cu atât mai puţine cunoaştem despre probabilitatea de apariţie a acestuia. Asta înseamnă că ştim tot mai puţine lucruri despre posibilitatea de apariţie a unei crize”.
Îmi place observaţia lui Taleb că am trecut de la bănci mici, cu politici de creditare variate, adică orientate accentuat spre client, luat ca individ, la giganţi birocratici standardizaţi, care vizează categorii de clienţi. La aceste structuri se referă el când avertizează că: “Mama Natură nu iubeşte nimic din ceea ce este prea mare, pentru că e fragil”. Mai mult, se încearcă să se reinstaureze forţat încrederea. Se conferă titlurilor de stat risc zero, omiţând că banii atraşi prin aceste instrumente merg spre obiective politizate, cu o mare “încărcătură” de corupţie. Dar care nu e văzută în dobânda plătită, deoarece ratingul nu ţine cont de ea.
Sigur că empiric, fenomenele neaşteptate, numite lebede negre au fost observate şi de Legile lui Murphy. Ocazie cu care reamintim baza murphologiei: “Dacă ceva poate merge prost, va merge prost”. Iar asta se întâmplă “în cel mai defavorabil moment posibil”. După care, când lucrurile merg prost undeva, “au tendinţa să meargă prost oriunde”. Şi iată punctul unde se se întâlneşte Murphy cu Taleb: “Legea lui Murphy poate fi amânată sau suspendată pentru o perioadă greu de definit, dar va avea drept consecinţă o catastrofă mai mare la o dată ulterioară”.
Însă lebedele negre sunt doar imprevizibile, nu neapărat negative. De aceea un murphism susţine că: “Planificarea atentă nu poate înlocui norocul chior”.