x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rusia nu e cumințenia Pământului

Rusia nu e cumințenia Pământului

de Dan Constantin    |    30 Sep 2016   •   07:50
Rusia nu e cumințenia Pământului

Noul ambasador al Rusiei la București a reușit să intre fără mare efort în peisajul actual destul de șters al relațiilor româno-ruse. Cu un interviu ,,de linie” și o donație de 100 de euro,Valeri Kuzmin și-a făcut remarcată prezența. Folosirea mediului on-line arată că strategia de comunicare a Ambasadei Federației Ruse sparge canoanele, s-a modernizat și creează evenimente, lansează subiecte de dezbatere în spațiul public. Filmulețul însoțitor al donației modeste a stârnit la București o furtună, impunând o temă de dezbatere care ar fi costat sute de mii de euro printr-o campanie clasică de propagandă.

Episodul este un semnal dat de o instituție - diplomația rusă - unde nu se improvizează, nimic nu este întâmplător. Schimbarea ambasadorului, lansarea lui în spațiul public prin mijloace neconvenționale arată că ne aflăm la debutul unei acțiuni care face parte dintr-un plan dedicat României. Lipirea de campania de donații ,,Cumințenia Pământului” și plasarea mesajului video sub apelul ,,Copiii trebuie să învețe istoria adevărată!” sunt idei care depășesc capacitatea și competența de mijloace de propagandă ale ambasadei de la București. Este evident că mesajul a fost elaborat la Moscova și difuzarea lui este efectul plasării României într-o zonă de interes mai activ a Rusiei.

După operaționalizarea bazei de la Deveselu și înarmarea superioară a portavionului natural Crimeea, o ridicare a gradului de supraveghere a României de către sistemul militar și de informații al Rusiei era de așteptat. Propaganda și mijloacele deschise sunt doar fața văzută a gradului de interes sporit față de România, aliat fără rezerve al SUA la Marea Neagră.

România a mai trecut în anii `70 prin asemenea ,,promovări”. În lucrarea ,,Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”, istoricul american Larry Watts descrie pe larg operațiunile coordonate de URSS pentru anihilarea poziției independente urmate de Ceaușescu. Pachetul cuprindea acțiuni de spionaj, militare, de propagandă şi economice dirijate de secțiile speciale ale PCUS. Racolarea diplomaților români, infiltrarea cu agenți ai Moscovei sau ai serviciilor partenere în structurile militare, de securitate, politice ale statului român au fost duse cu perseverență până la căderea lui Ceaușescu. S-au oprit ele brusc după evenimentele din decembrie `89?

Nu doar copiii trebuie să învețe istoria adevărată. Acum este chiar rândul adulților să afle ce se petrece dincolo de filmulețele cu adevăruri parțiale.

×