x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale SA deplangem aprecierea, si nu devalorizarea leului!

SA deplangem aprecierea, si nu devalorizarea leului!

de Ilie Serbanescu    |    06 Feb 2007   •   00:00
SA deplangem aprecierea, si nu devalorizarea leului!

Analisti si unele mass-media s-au repezit sa deplanga ceea ce s-a petrecut pe piata valutara atunci cand speculatori straini, care mizau pe aprecieri ale leului, au facut un pas inapoi la publicarea planului de convergenta cerut de UE pentru trecerea la euro, ce continea estimatii de curs care nu le conveneau. Ca urmare, leul s-a devalorizat usor. Lucrurile au fost descrise in termeni extrem de insidiosi si total nepotriviti, ca de pilda "cursul leului afectat de presupunerile Ministerului de Finante" (autorul planului) sau chiar "trecerea la euro ne depreciaza moneda".

Dincolo de insusirea unor interese specifice ale unor speculatori pe leu nu exista nici o motivatie pentru asemenea interpretari. Deoarece, daca avem in vedere interesele economice ale Romaniei in ansamblu - si, ce sa mai vorbim, de cele ale segmentului economic care a mai ramas autohton - , favorizanta este o devalorizare, si nu o apreciere, a leului si, oricum, pentru a fi pe deplin exacti, nu este deloc de dorit, cum se intampla de peste doi ani, o apreciere a leului cu prea mult peste inflatie, adica o apreciere nu doar nominala, ci si o apreciere reala prea pronuntata, care excede cresterea productivitatii muncii si deci nu are acoperire in aceasta.

Subliniem, o asemenea apreciere a leului peste cresterea productivitatii muncii, deci o apreciere artificiala, fara acoperire, se produce de cel putin doi ani. Un fenomen profund negativ, extrem de periculos. Care ii sufoca pe exportatori si transforma Romania intr-un rai pentru importatori, cu consecinta unei dramatice supradimensionari a deficitului comercial si a celui general de cont curent extern.

Singurii castigatori ai acestei aprecieri sunt niste speculatori straini pe piata de capital si pe piata valutara din Romania, care nu aduc Romaniei nici un avantaj, ci doar probleme! Si care - s-o spunem fara inconjur - , neputand fi opriti din cauza obligatiei liberalizarii contului de capital, fac profituri de fapt pe seama economiei nationale, care este cea ce suporta, in ultima instanta, aceste profituri si va achita cu scaderi directe de nivel de trai corectiile impuse de o explozie a deficitului extern.

In orice caz, a deplange, in asemenea conditii, devalorizari chiar si usoare ale leului si, prin implicatie, soarta unor speculatori care mizeaza pe aprecierea artificiala a monedei nationale este cu totul inacceptabil! Astfel de interpretari ori nu inteleg cum stau de fapt lucrurile, ori joaca in interesul cuiva. Pai, responsabilii Ministerului de Finante sau in general autorii planului de convergenta ar fi trebuit felicitati pentru ca au pus in circulatie cifre care, prin reactiile declansate, au temperat aprecierile fara acoperire ale leului, iar, daca au facut-o deliberat, ar trebui chiar premiati si ridicati in slavi. Nu numai pentru ca, prin inducerea unor reactii in fond psihologice in piata, au obtinut efecte dezirabile, de salutat, dar au realizat acest lucru salvand sume fabuloase, ce ar fi trebuit altfel sa fie cheltuite pentru a se inregistra efecte similare. Banca Nationala cheltuieste miliarde si miliarde pentru asa-numitele "sterilizari" prin care incearca sa intervina atunci cand tendintele de apreciere fara acoperire ale leului au luat-o pur si simplu razna!

×
Subiecte în articol: editorial leului apreciere