x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scandalos! Tupeul şi agresivitatea Basiştilor

Scandalos! Tupeul şi agresivitatea Basiştilor

de Petru Calapodescu    |    22 Aug 2012   •   11:12

Un sir de evenimente si intamplari din ultima zi, dupa ce CCR i+a dat lui Basescu un speraclu pentru poarta Cotroceniului, demonstreaza ca a crede vorbele mieroase cu care Buldogul Blaga chema chipurile la civilizatie politica si armonie sociala e la fel de periculos ca naivitatea Scufitei Rosii, care i-a deschis usa lupului. Mizeriile si manariile au reinceput inca de miercuri dimineata. Cand membrii CSM l-au pus pe premierul Ponta in situatia de a astepta o ora rupand petala dupa petala - vine, nu vine - ca sa afle daca se tine sedinta in care urma sa se ia act de demisia din magistratura a Monei Pivniceru, spre a fi numita ministru al justitiei. N-a fost cvorum, iar sedinta s-a amanat, dupa ce mai fusese amanata o data, de luni pentru miercuri, ca sa se stie hotararea CCR privind referendumul.

O porcarie birocratica, demisia fiind un act unilateral de vointa, practic ar fi suficient sa fie depusa la registratura, n-are nevoie de nici o aprobare. Dar astfel s-a facut in continuare jocul lui Basescu, ridicand obstacole in calea numirii Monei Pivniceru de catre presedintele interimar Antonescu. CSM devine, prin slalomul p care-l face, inca o institutie esentiala a statului de drept, dupa Curtea Constitutionala si Parchet, puternic infestata politic si minandu-si sever propria credibilitate. A carota numirea unui magistrat de calibrul profesional al Monei Pivniceru - care a renuntat la o viata comoda de membru al CSM si de judecator la ICCJ, cu sumedenie de anataje personale, spre a pune umarul la reabilitarea justitiei - este o facatura nu scandaloasa, ci pur si simplu gretoasa. De la care insa doua tinere doamne din fruntea CSM, plus un al treilea - judecatorul Vasilica Cristi Danilet, cel care facea karaoke prin carciumi, cu pocalul revarsandu-i-se si-i ameninta a acumcu puscaria pe oponenti sau pe cei ce reactioneaza fata de abuzurile din sistem, personaj care, nu stiu de ce, mi-l aminteste pe marele Radu Beligan in tinerete, interpretandu-l pe Rica Venturiano - au izbutit sa demonstreze ca, da, asa cum tipau basistii pe la inalte porti, justitia e influentata politic. De catre ei.

Despre Curtea Constitutionala, au ramas putine de spus. Sase judecatori si-au mai pus o data pe frunte eticheta de varfuri de lance ale lui Basescu, batandu-si joc de voturile a 8,5 milioane de romani si de starea generala de spirit a populatie. Plutonului de pana acum i s-a adaugat chir[ind penibil Aspazia Cojocaru, in a carei "mapa profesionala" Basescu putea gasi implicarea, in tinerete, impreuna cu barbat, unchi si matusa, intr-o retea de masluire a examenelor de admitere la Drept, dar si, posibil, adnotari de la SRI la un vedict deloc onorabil de colaborare cu Securitatea.

PDL trecand la atac pe toate planurile, si-au facut reaparitia si personaje care, pe perioada suspendarii, au cam stat in umbra. Elena Udrea a sarit intr-un picior, strigandu-si bucuria, iar Adriean Videanu - il stiti, ministrul acela care a fost "nasul" baietilor destepti din energie, prelungindu-le contractele oneroase, desi sorbisera peste un miliard de euro doar de la Hidroelectrica, societate unde pagubele trec de 3 miliarde de euro - face la televizor analize si da lectii de economie actualului guvern. Am mai spus-o, daca USL nu se dezmeticeste rapid si nu reactioneaza pe potriva, se va pomeni cu gleznele rupte de un "jucator" care asta a facut toata viata.

Post-scriptum. Regimul din Siria, a anuntat ca este gata sa negocieze plecarea de la putere a amicului lui Basescu, Bashar al-Assad. Dupa un an si jumatate de lupte si aproape 25.000 de morti. Este un final previzibil, era doar o chestiune de timp. Mai devreme sau mai tarziu, orice dictatura sfarseste lamentabil.

×