Mihai-Razvan Ungureanu a declarat – pe 1 mai 2011 –, pe cand era directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), ca "au existat atacuri serioase asupra monedei nationale" (n.r. – in octombrie 20008), comise de "speculatorii care au atacat si alte monede nationale". Acum, din postura de premier, el se poate confrunta cu un nou episod speculativ.
Haideti sa judecam dupa precedente precum anglo-saxonii. In 2006, FMI a avertizat ca economia Romaniei este in pericol de overheating (supraincalzire). In 2007, guvernatorul BNR – Mugur Isarescu – a admis ca exista acest risc, dar n-a luat masuri, ba chiar a continuat sa reduca dobanda de politica monetara pana la 7%. Intr-un final, prin noiembrie 2007, dobanda-cheie a urcat la 7,5%, apoi la 9,5% in februarie si 10,25% in august 2008. Insa era prea tarziu. In octombrie 2008 a urmat ceea ce Isarescu a numit "un atac asupra leului", dar acest fapt pare acum unul cat se poate de firesc. Chiar daca dobanda de politica monetara avansase putin peste 10%, majorarea a fost insuficienta, deoarece indicatorul care reflecta cresterea generala a preturilor din economie – deflatorul PIB – se situa la 16%.
La patru ani distanta de la celebrul atac – care a fost intors pe toate fetele si explicat in asa fel incat sa nu mai spuna Florin Citu ca a fost vina Bancii Nationale – observam ca incep sa se contureze cam aceleasi premise. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat cand s-a redus dobanda-cheie de la 6,25% la 6% ca BNR ar mai fi trebuit sa astepte cateva luni inainte sa o scada. Apoi, cand rata s-a micsorat la 5,75%, oficialul de la Fond a reiterat ca banca centrala nu trebuia sa "taie" dobanda-cheie. Dupa care, la 5,5%, Franks a precizat ca "banca centrala trebuie sa ramana prudenta, tinta primara este inflatia si trebuie sa se asigure ca reducerile de dobanda nu vor afecta aceasta tinta". Asta in conditiile in care deflatorul PIB se gaseste cu un punct peste dobanda BNR: 6,5%.
Banca Nationala stie insa mai bine decat FMI ce are de facut, a injumatatit dobanda in perioada 2009-2012, la fel ca in intervalul 2005-2008. Si atunci n-ar trebui sa se mire daca nimic nu-i va mai retine pe "speculatori" sa atace leul. Lui Mihai-Razvan Ungureanu nu-i ramane decat sa constate ca dintr-un anumit punct de vedere intre functia de sef al SIE si cea de prim-ministru nu-i nici o diferenta cand dobanzile sunt mici si increderea in moneda nationala redusa. Iar faptul ca BNR a cerut inlocuirea unor trezorieri care chipurile ar fi atacat leul in octombrie 2008 si are posibilitatea sa-i schimbe si pe cei actuali nu garanteaza linistea Bancii Nationale si a Guvernului. Leul este o moneda liber convertibila, ce poate fi "atacata" de la Londra sau Amsterdam unde nu se poate da telefon. Mai mult chiar, in prezent, la 4,34 lei/euro, presiunea pe curs pare mai puternica decat era in octombrie 2008, la 3,8.
Cea mai mare curiozitate ramane insa cum va reactiona Mihai-Razvan Ungureanu, care din pozitia de director al SIE a apreciat ca "au existat atacuri serioase asupra monedei nationale". Va apara leul impotriva economiei de piata si-i va aresta pe speculatori?