x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Simple coincidențe sau piază rea?

Simple coincidențe sau piază rea?

de Serban Cionoff    |    12 Oct 2020   •   20:34
Simple coincidențe sau piază rea?

„Să primească o pedeapsă exemplară, proporțională cu prejudiciul reputației pierdute a României ca partener fiabil!” După care urmează: „Asta nu este o întâmplare, este numai o ALTĂ breșă GRAVĂ de siguranță națională” Și se încheie așa: „Să vă fie rușine, să vă dați demisia toți cei care ați fost complicii lui Baranga și nu v-ați făcut treaba!”

 Cui credeți că îi aparțin aceste mesaje nimicitoare care au apărut și circulă pe rețelele de socializare la scurtă vreme după ce a erupt scandalul al cărui protagonist este Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, anterior director adjunct al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secretelor de Stat? Cel care a fost dovedit că nu are diplomă de bacalaureat! Adică are una dar este una falsificată! Cumva unui comunicator al PSD, altul, desigur, decât Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, cel care i-a și cerut premierului Ludovic Orban să își  asume răspunderea pentru numirea într-o asemenea înaltă demnitate a unui personaj care s-a dovedit a fi un impostor sadea? Ei bine, aflați că v-ați înșelat! Mesajul aparține Ralucăi Prună, fost ministru de justiție al guvernului (zice-se!) de tehnocrați condus (încă o dată, zice-se!) de Dacian Cioloș.

Surprize, surprize, nu-i așa? Dar stați puțin, vorba clasicilor, că asta nu e totul! Inițial, Raluca Prună a postat diatriba pe propria-i pagină de Facebook, dar textul a fost preluat mintenaș și transmis publicului cititori pe portalul „ziare.com”, care, nici el nu poate să fie bănuit de simpatii pro-pesediste! Și acum vine o nouă surpriză, surpriză! Tot aici, Ioana Ene Dogioiu, cadru de nădejde al paginii respective și care numai are nevoie de  încă o prezentare a simpatiilor și antipatiilor sale politico ideologice, îl demască pe un alt colaborator de suflet al premierului Ludovic Orban, despre care ne informează că nici el nu are o diplomă foarte trebuitoare  pentru a ocupa o importantă demnitate publică. De data aceasta fiind vorba despre diploma de licență care îi lipsește lui Andi Manciu, șeful Grupului de Comunicare Strategică, organism înființat anume spre a coordona și, după cum s-a văzut cu vârf și îndesat, de a cenzura informațiile transmise de mass media cu privire la evoluția Covid-19.

 Pornind de aici, se pot face multe și felurite comentarii, dar , în ceea ce mă privește, mă abțin deocamdată. Singurul lucru despre care aș vrea să scriu, însă, este acela că cele două dezvăluiri-bombă vin exact acum, când opinia publică așteaptă cu mult interes decizia judecătorilor despre rezultatele alegerilor de la sectorul 1 al Capitalei. După care vom afla dacă în funcția de primar al sectorului1 va fi confirmată Clotilde Armand sau va rămâne pe post Dan Tudorache. Verdict care trebuie dat  după ce, tot în spațiul public, au apărut mai multe imagini în care erau surprinse niște foarte dubioase mișcări de trupe de la o secție de votare din respectivul sector. Imagini care, bineînțeles, i-au pus teribil pe jar pe  suporterii doamnei Clotilde Armand și pe mai marii lor pe linie de partid. Care, însă, nu se arată interesați dacă filmulețul este real sau nu, ci doresc numai să știe de unde a ajuns el la televiziuni. Curiozitate în dosul căreia putem să ghicim că există o suspiciune foarte rezonabilă că acela care a dat filmulețul s-ar putea să fie tot unul dintre persoanele în care eroii principali ai peliculei și superiorii lor au avut mare încredere. Drept pentru care au mers pe mâna lor cam orbește aș spune eu, așa cum a mers și Ludovic Orban pe mâna lui Laurențiu Baranga și a lui Andi Manciu.  

Iar dacă la cele scrise mai înainte adăugăm și tăcerea deplină pe care o păstrează pseudo-președintele Klaus Iohannis, deși este vorba despre subiecte cu un grav impact asupra prestigiului și a credibilității executivului în exercițiu al României, atunci nu putem decât să constatăm că dandanaua este cât casa.Și atunci, din două una: fie chiriașul din Dealul Cotrocenilor îi va da papucii mult prea ghinionistului șef al guWERNului său, fie cadre specializate vor primi, pe repede înainte, comanda să scoată din joben un al subiect-bombă cu care să deturneze atenția publicului de la acest dublu scandal.

 Să fie, atunci, vorba doar despre niște simple coincidențe? Sau, dimpotrivă, este chiar o piază rea, așa încât ele anunță o foarte posibilă implozie în sistem și de pe urma căreia angrenajul va intra într-o serioasă avarie? Vom trăi și vom vedea. Cert rămâne, însă, că e ceva putred în încropeală, iar anumiți oameni foarte prevăzători s-au gândit că este mai bine să ia, de pe acum distanță și pun la înaintare precauția de rigoare: „Așa le trebuie, fiindcă eu le-am spus că nu e bine, dar nu m-au ascultat”!

 Foarte posibil și așa ceva, deși, având în vedere că promotorii acestor mesaje nu sunt chiar fitecine, ci un fost ministru de justiție și un propagandist de nădejde al politicienilor aparținători guWERNării , parcă m-aș duce cu gândul la povestea cu anumite viețuitoare care, simțind că se va scufunda corabia, își iau, iavaș-iavaș, tălpășița.

×