x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sindromul Șoșocholm

Sindromul Șoșocholm

de Adrian Cercelescu    |    19 Oct 2021   •   07:00
Sindromul Șoșocholm

Cercetătorii suedezi, cunoscuți pentru faptul că nu au descoperit încă umorul, anunță că vor face un studiu pe români: vor să înțeleagă de ce suntem singurii oameni care cred că vor fi înecați de colacul de salvare.

De când nu-și mai leagă copiii prin orfelinate, ci foarte rar îi priponește de clanță, România captează greu interesul lumii civilizate. Iată, însă, că o știre despre noi a făcut să tresară Occidentul: România a ajuns săptămâna trecută pe primul loc la mortalitate provocată de COVID. Dacă era vorba de un clasament european, informația nu ne-ar fi interesat nici măcar pe noi. Dar este clasamentul mondial, cu Surinam, cu Barbados, cu țări în care nici nu s-a auzit de vaccin.

Aceasta este prima ierarhie rezultată după ce România pleacă din aceeași poziție și primește aceleași arme ca restul țărilor UE. Nu ne-am măsurat în autostrăzi cu nemții, care le fac din 1932, și nici în trenuri cu francezii, care zboară cu TGV-ul din 1981. Am intrat toți odată în pandemie și am primit vaccinuri în același timp. Restul ține de apucăturile locale. 

Cercetătorii spun că, până la noi, nu s-a mai pomenit în UE ca mase largi populare să nu creadă date științifice. Știință? În țara în care profesorul de fizică se face președinte și predă golf?   

Suedezii caută și un nume pentru fenomenul românesc de refuzat vaccinarea. Să fie primit, că ăștia au mână bună. Uite Sindromul Stockholm: vine de la ceva care a început prost și s-a terminat cu „trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Să ne mai înțepăm?

 

×