x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şmenuri demagogice la Cotroceni

Şmenuri demagogice la Cotroceni

de Petru Calapodescu    |    19 Noi 2012   •   14:27

"Am dreptul de a vorbi şi de a spune adevărul", aproape că se jeluia Traian Băsescu într-una din intervenţiile de săptămâna trecută. "Nu e treaba mea bătălia politică", a adăugat şi s-a "mulţumit" cu un tablou apocaliptic al României, care "nu e stat de drept", "nu poate organiza alegeri libere",  "e într+o situaţie extrem de dificilă în UE şi în NATOŢ", din cauza Guvernului actualei majorităţi.Desigur, el are toate soluţiile de ieşire din această criză politică şi economică. Aşa cum le tot are, de opt ani încoace. Când se plictiseşte să se proţăpească la pupitrul reinscripţionat de la Cotroceni (nu "Administraţia prezidenţială", ci "Preşedintele României", adcă el e jupânul, să-i fie clar oricărui prostovan de român), îşi pune purtătorul de vorbe să dea un comunicat prin care să dea alarma:  Ponta distruge România.
Discursurile lui Băsescu nu trebuie doar ascultate. Are din naştere datele demagogului perfect, ştiind şi cum să le rostească, şi cum să atace brutal şi direct ori să inducă mesaje subliminale, ştie şi cum să strângă pleoapa, storcându-şi lacrimile. Tehnica aceasta o exersează şi i-a reuşit de 23 de ani încoace. Mai ales la cacealmaua realegerii în 2009 şi la referendumurile din 2007 şi 2012  Intervenţiile sale retorice trebuie şi citite, cu creionul roşu în mână. Pentru că, adesea, strecoară şopârle şi mesaje în doar câteva cuvinte. Bălăcărind, în deşucheata şi strident anticonstituţionala sa imixtiune în campania electorală, actuala Putere, nu are nici o jenă de a-i pune în cârcă catastrofa lăsată în urmă de Cabinetul Boc. Băsescu repetă acum ca un patefon stricat ideea blocării plăţilor de către UE, aruncând-o în spinarea lui Ponta. Deşi Comisia Europeană a precizat fără ezitare drept cauiză potlogăriile din 2009-2011, adică din timpul guvernării Boc, de fapt Băsescu, Boc, Udrea, Videanu, Boagiu & Co.

Potlogării şi abuzuri cuprinse acum în maldăre de rapoarte, audituri şi constatări ale Guvernului actual şi ale Curţii de Conturi, pe care oamenii lui Daniel Morar le ţin însă sub obroc. Aici ar trebui să ne izbească privirea o propoziţie din "priorităţile" lui Băsescu. "Nu discutăm acum despre fraude", zice el, deşi e vorba de pagube de zeci de miliarde de euro aduse Bugetului sau fondurilor europene. În aceste câteva cuvinte se ascunde nu doar tentativa de minimalizare a jafului portocaliu, ci şi un mesaj către procurori, să nu se zorească să dea acum comunicate că au început urmărirea penală a cine ştie căror foşti miniştri şi demnitari pedelişti, cu care echidistantul preşedinte Băsescu vrea să împăneze noul Parlament.

Cât priveşte genialele şi unicele soluţii de scoatere a României din criza economică, al căror depozitar se pretinde a fi Băsescu, deocamdată un singur exemplu, chiar de vinerea trecută. La Sofia, Guvernul bulgar şi Gazprom au semnat Acordul prin care, în decembrie, va începe construirea gazoductului South Stream, către Europa. Ca urmare, Bulgaria va beneficia, de la 1 ianuarie, în afara altor avantaje, între care locuri de muncă, de o reducere cu 20% a preţului gazelor ruseşti, livrate direct, nu prin căpuşe. De aceleaşi favoruri vor avea parte Serbia, Slovenia şi Ungaria. Al căror teritoriu va fi traversat de gazoductul respectiv, căruia Traian Băsescu i-a refuzat accesul în România, mizând doar pe un proiect pare-se născut mort: gazoductul Nabuco. Când le vine factura de gaze, românii au de ce să mulţumească "geniului economic din Carpaţi".

×