x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şoimii politici ai blogului

Şoimii politici ai blogului

de Razvan Barbulescu    |    08 Ian 2008   •   00:00

CHESTIUNEA ZILEI
De Sf. Ion, Ion Iliescu l-a tras deoparte pe Adrian Năstase, venit să-i ureze cele obişnuite, şi i-a zis aşa, ca intre blogări: "M-am uitat pe blog zilele astea, eşti activ". Era ceva intre alint şi reproş, cum fac şefii cu subalternii, "eşti cam activ, Ionescule…".


CHESTIUNEA ZILEI
De Sf. Ion, Ion Iliescu l-a tras deoparte pe Adrian Năstase, venit să-i ureze cele obişnuite, şi i-a zis aşa, ca intre blogări: "M-am uitat pe blog zilele astea, eşti activ". Era ceva intre alint şi reproş, cum fac şefii cu subalternii, "eşti cam activ, Ionescule…". Activ e insă şi nea Nelu, pricepănd rapid ce social-democraţie se poate-ncinge in "dialogul cu ăştia, bloggerii". De altfel, in preajma lui 2008, işi cucerea fidelii cu un colind ce incepea blănd ca o ninsoare blăndă: "Prin omătul de pe cale/ Anul Nou vine agale…". Făcut praf de virtuţile blogului, mai eficient ca vorbitul de la balcon şi bătutul drumurilor in campanie, dl Iliescu se destăinuia lui Năstase: "Chiar vreau să deschid o discuţie despre soarta stăngii". Incăntat de ideea revigorării pe care o merită stănga, Năstase i-a dăruit lui nea Nelu un Rodin (o carte despre Rodin).


De Sărbători, blogurile politicienilor de sărbători s-au constituit intr-o contribuţie de seamă la teoria politicii in Romănia. Lipite de realitate ca informaţiile asociaţiilor de locatari dedicate restanţierilor la intreţinere, jurnalele lor au inceput cu ştiri personale şi au ajuns la dragostea de patrie şi electorat.


Elena Udrea, această Marlene Dietrich a pediştilor de rit liberal, descoperea că blogul este un minunat prilej de a dezvălui căte ceva din bogăţia sufletească a politicienilor. Dna Elena se dăruia electoratului cu o sinceritate abruptă: "Se duce şi 2007. Nu pot să-mi definesc starea de spirit pe care o am in aceste zile.(…) Mă tulbură acest sfărşit de an, ca orice sfărşit şi ca orice moment in care sunt obligată să mă găndesc la curgerea timpului… Astăzi plec pentru căteva zile…". Am ales pasajele semnificative. Aceste rănduri erau precedate de informaţii in stare să-i aducă pe democraţii liberali in pragul extazului: "Sămbătă, 22 decembrie, ora 12:00 - Sărbătoarea Tăierii Porcului, Primăria Năvodari". La inceput de an, deţinuţii Romăniei au fost călare pe calculatoare, trăind momente mai tari ca mesajul lui Băsescu. Nati Meir le-a vorbit pe net.


Tot dl Iliescu, in cea de a doua zi a anului, făcea constatarea nopţii de Revelion: "Ocupaţi cu pregătirea Revelionului, mulţi nu au observat că avem buget pentru 2008". Domnia sa imbina cu talent spiritul Sărbătorilor cu spiritul informărilor de partid. De asemenea, in a doua zi de ianuarie, principele Duda observa cu distincţie pe blogul regal că lumea a devenit atăt de mică, incăt mesajele din Australia s-au infrăţit fericit tocmai cu cele din Ţăndărei.


Copilul teribil al blogurilor politicienilor rămăne insă, cum remarca dl Iliescu, Adrian Năstase. Pentru că citeşte şi povesteşte blogărilor ce a inţeles din lecturi. Citea şi in prima zi a anului. Aşa l-a descoperit la Cornu un fan din Mizil, care ţinea morţiş să-l colinde. Ancorat in realitate, blogul lui A.N. reda şi succesul aviatic al secolului, de la Otopeni, ciocnirea ca in filmele cu tămpiţi a unui avion cu un autoturism.


Ca o constantă generală, in zilele de sărbătoare, politicienii sunt cu faţa către popor. Din Dubai pănă la Predeal, de la Sinaia pănă in Kuala Lumpur, s-au arătat preocupaţi de viitorul ţării. Blogul e proba supremă a iubirii faţă de naţiune. Mai mult, e superstiţie. Cine nu manifestă pe blog gănduri adănci faţă de populaţie trăieşte sentimentul nenorocit că o mierleşte la alegeri. Â

×
Subiecte în articol: editorial