x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Somn usor, PNL!

Somn usor, PNL!

de Ion Cristoiu    |    25 Ian 2007   •   00:00
Somn usor, PNL!

Scenariul lui Traian Basescu n-a vizat in nici un caz crearea unei crize politice despre care Traian Basescu stia ca ar fi fost catastrofala pentru el si pentru Partidul Democrat. Parasirea guvernarii de catre PD n-ar fi dus la caderea guvernului. Noul guvern, trecut prin Parlament cu sprijinul discret al PSD, PRM si PC, ar fi avut in mainile sale ministerul Justitiei. Altfel spus, Parchetul si DNA, instrumentele de rafuiala politica ale lui Traian Basescu.

Nimic nu ma amuza mai tare decat incercarea multora de a da scandalului zis si al Biletelului roz un iz de telenovela la nivel inalt. Bocind pe umerii barbatului din editorialele lor, miresele lui Christos din presa au pus intreaga afacere pe seama unei slabiciuni a lui Traian Basescu fata de Elena Udrea. Ca sa abata atentia de la scandalul RAAPPS, fosta consiliera ar fi dezvaluit momentul fara ca Traian Basescu s-o stie. Eminamente cavaler, Traian Basescu i-a sarit in ajutor. Riscand o uriasa criza politica. Riscandu-si chiar pozitia de presedinte. Noi insa nu credem in gesturile cavaleresti ale politicienilor. Mai ales cand politicianul se numeste Traian Basescu. Cel care n-a sovait sa-l trimita la streang pe Florian Anghelescu, dupa ce i-a luat ceva mai mult decat banii. Vom sustine, asadar, ca scandalul Biletelului roz a fost declansat cu buna stiinta de Traian Basescu.

Avand drept tinta: Identificarea conducerii PNL drept protector al grupului de interese reprezentat de Dinu Patriciu. O astfel de identificare constituie insa obsesia cruciadei duse de grupul Stolojan impotriva actualei conduceri liberale. Putine sunt aparitiile publice ale liderilor PLD in care gruparea Tariceanu sa nu fie denuntata ca gruparea Petrodolarilor. Intre campania declansata de Traian Basescu si cruciada PLD exista o coincidenta. Una intamplatoare? Nici vorba.

Scenariul lui Traian Basescu n-a vizat in nici un caz crearea unei crize politice despre care Traian Basescu stia ca ar fi fost catastrofala pentru el si pentru Partidul Democrat. Parasirea guvernarii de catre PD n-ar fi dus la caderea guvernului. Noul guvern, trecut prin Parlament cu sprijinul discret al PSD, PRM si PC, ar fi avut in mainile sale ministerul Justitiei. Altfel spus, Parchetul si DNA, instrumentele de rafuiala politica ale lui Traian Basescu. Dar nu numai atat. Partidul Democrat trebuia sa ramana in Alianta si la guvernare cu orice pret. In Alianta, pentru ca logodna cu PNL se mai bucura inca de un substantial capital electoral.

Sondajele arata ca separat cele doua partide n-ar intruni, insumate aritmetic, procentajul Aliantei. La guvernare, pentru ca influenta lui Traian Basescu pe plan intern se petrece prin intermediul ministrilor si prefectilor democrati. Trecerea PD in Opozitie l-ar lipsi pe Traian Basescu de parghii vitale ale puterii sale: Justitia, Internele, Transporturile, dar mai ales de majoritatea in CSAT, devenit un soi de CPEx al lui Ceausescu.

Astfel stand lucrurile, se poate actiona in continuare impotriva PNL prin doua guri de tun electorale:
a) Presedintele care a reafirmat la TVR dreptul sau constitutional de a critica guvernul. Prin guvern intelegandu-se, desigur, guvernul PNL.
b) Partidul Liberal Democrat care, in timp ce PD isi rezuma pozitia anti PNL doar la sprijinirea fatisa a lui Traian Basescu, isi poate permite sa atace virulent PNL.

Pe termen mediu - mai precis in perspectiva testului decisiv al europarlamentarelor - s-ar putea urmari:
1) Erodarea actualei Aliante, astfel incat faurirea unei noi Aliante - PD-PLD - sa apara ca o cerinta legica.
Tumultul de comentarii din presa si de la televiziuni proclamand moartea Aliantei e o dovada ca acest scop incepe sa se indeplineasca.
2) Cresterea PLD in sondaje ca formatiune care sa ia locul unui PNL tot mai compromis.

La indeplinirea acestui scop a inceput sa se lucreze prin diversiunea zisa si ruptura dintre presedinte si PD.
Intregul capital de simpatie electorala detinut de Traian Basescu in prezent se vrea transferat la PLD.
Liderii liberali s-au aratat extrem de incantati ca PD n-a parasit Alianta si guvernarea. Fericiti nevoie mare, ei fac deja planuri de viitor ale casniciei cu PD, ajungand cu prostirea pana la a visa participarea pe liste comune la alegerile din 2008. Sunt ei insa constienti de primejdiile mortale ale noii situatii? O situatie in care PD tine strans imbratisat PNL, mangaindu-l, giugiulindu-l in timp ce Traian Basescu si PLD ii dau pumni in cap?!
Avem serioase temeiuri sa credem ca nu.
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial pnl