x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ţinta scenariului anti-Băsescu

Ţinta scenariului anti-Băsescu

de Ion Cristoiu    |    07 Sep 2009   •   00:00

Scopul principal al campaniei împotriva apropiaţilor lui Traian Băsescu nu e atât compromiterea preşedintelui, cât mai ales destrămarea micii oştiri care i-a mai rămas lui Traian Băsescu.



Potrivit unui scenariu dat în gât de presă, ţinta campaniei duse de trusturile mogulilor o constituie apropiaţii lui Traian Băsescu: neamuri, politicieni văzuţi ca făcând parte din cercul preşedintelui. Deşi deconspirat, scenariul se aplică în practică fără nici cea mai mică abatere. Dovadă că mogulilor puţin le pasă de opinia publică. Fac ce vor cu banii lor!  Plecând de la acest scenariu, mulţi comentatori s-au întrebat asupra ţelurilor sale. Unii au vorbit despre o încercare de compromitere a lui Traian Băsescu prin confecţionarea unei imagini de şef de clan.

Crin Antonescu, beneficiar indirect al acţiunii meşterite nu pentru el, ci pentru Mircea Geoană, invocă deja existenţa unui Clan Băsescu.

Referindu-se tot la compromiterea lui Traian Băsescu prin intermediari, alţi comentatori vorbesc despre faptul că toţi cei atacaţi până acum, cu excepţia Elenei Udrea, lipsiţi de experienţă în materie de media, îi afectează preşedintelui ima­ginea prin prestaţiile lor catastrofale.

Acest scenariu, aşa cum e văzut el de mulţi în intenţiile sale, are o hibă majoră.

Nu ţine cont de disponibilitatea omului politic Traian Băsescu de a-şi sacrifica apropiaţii, ba chiar şi neamurile dacă intuieşte un pericol mortal pentru supravieţuirea sa. Această disponibilitate a fost confirmată strălucit de executarea Monicăi Iacob Ridzi, politician promovat de Traian Băsescu, amică a Elenei Băsescu, şi de delimitarea de fratele Mircea Băsescu.

În cazul Elenei Udrea, el n-a ţinut cont de personalitatea politicienii. Spre deosebire de vrăbiuţa Monica Ridzi, Elena Udrea nu lasă impresia că se poartă aşa deoarece e protejată de Traian Băsescu. Dimpotrivă, sunt momente când crezi că e invers. Să nu fi ţinut cont regizorii diversiunii de această disponibilitate? După opinia noastră, au luat-o în calcul. Ba chiar au fixat-o drept premisă a întreprinderii lor.

Iar Traian Băsescu, fără să-şi dea seama, le face jocul. În ce ar consta acest joc? Mai puţin decât cred unii, în compromiterea lui Traian Băsescu, dacă nu se delimitează de cei executaţi mediatic, prin imaginea de protector al victimelor.

Electoratul român - şi mă refer la cel care nu e fanatic anti-Băsescu - are suficientă minte încât să înţeleagă că un politician nu răspunde de prostiile familiei şi cu atât mai puţin de prostiile celor apropiaţi sau care se pretind apropiaţi.

Oricât ar părea de ciudat, electoratul român, mai ales electoratul iliescist, pe care-l ţinteşte mai nou Traian Băsescu, nu înţelege cinismul politicianului. Ro­mâ­nii, care sunt în stare de orice pentru membrii familiei, ba chiar şi pentru ami­ci, nu admit adevărul că un politician îşi poate sacrifica neamurile şi apropiaţii de dragul supravieţuirii politice, mai ales când văd că aceste neamuri şi aceşti apro­piaţi sunt victimele unor campanii ne­drepte duse de adversarii politicianului.

În cazul lui Traian Băsescu, aşteptarea de a nu-şi sacrifica neamurile şi apropiaţii e cu atât mai mare, cu cât preşedintele şi-a făurit imaginea publică de neînfricat.

Având un respect deosebit pentru inşii dintr-o bucată, românii au apreciat prestaţia de tip căpitan de vas a lui Traian Băsescu.

Iată-l însă pe neînfricatul Traian Băsescu, pe cel care a făcut atâta caz că nu e în stare de orice pentru a supravieţui politic, pus în faţa situaţiei de a ceda la ceea ce electoratul percepe drept şantaj din partea adversarilor săi din politică şi din presă.

Dacă nu se delimitează public, e acuzat de a fi şef de clan.

Dacă se delimitează, e acuzat de a fi un cinic, un om fără inimă, gata de orice pentru a rămâne la putere.

Astfel, neînfricatul Căpitan de vas ar trece în ochii românilor drept un falnic oportunist.

Ioana Băsescu, Elena Băsescu, Mircea Băsescu, dar şi Monica Ridzi au susţinut şi susţin că sunt victimele campaniei duse de adversarii preşedintelui. Membrii familiei, în calitatea lor de membri ai familiei. Elena Udrea, Monica Ridzi, în ipostaza de membri ai PD-L, care au fost şi sunt susţinători necondiţionaţi ai lui Traian Băsescu.

Pe lângă impresia proastă lăsată electoratului, delimitarea publică de politicienii apropiaţi ar da un semnal negativ tuturor sprijinitorilor lui Traian Băsescu din politică şi din administraţie, din servicii. Pentru examenul pe care-l aşteaptă, Traian Băsescu are nevoie de oameni loiali, gata să se sacrifice pentru el. Vânaţi de adversarii din presă şi din politică tocmai pentru că sunt loiali preşedintelui, aceştia au nevoie de siguranţa că şi preşedintele îi apără. Coaliţia anti-Băsescu ştie acest adevăr. De aceea, sco­pul principal al campaniei împotriva apropiaţilor lui Traian Băsescu nu e atât compromiterea preşedintelui, cât mai ales destrămarea micii oştiri care i-a mai rămas lui Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: editorial