x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toţi oamenii Preşedintelui şi cam toţi…

Toţi oamenii Preşedintelui şi cam toţi…

de Valentin Stan    |    23 Aug 2008   •   00:00
Toţi oamenii Preşedintelui şi cam toţi…

Acum că i-am "reabilitat" pe "aerieni", ce-aţi zice să încercăm şi cu "arienii", care pun svastici pe fundul măgarilor? Je m’en occupe!



Obrăznicia şi suficienţa, adesea altoite pe ingredientul bizar al unei inteligenţe de limită, croite, altminteri, din titluri academice (ciudat, nu-i aşa?), pot defini astăzi o categorie de "intelectual" aparte. "Băiatul" trăitor din sinecure, pe bani publici, "cărturarul" care mai publică şi el o carte, pe undeva, din banii arondaţi cu generozitate pentru "ai noştri" sau chiar "deontologul" pătruns de cerneala editorialului "scurs" în pagina slinoasă a "oficiosului" de dimineaţă! În care combate cu arţag pe "duşmanii" Preşedintelui!

Sau diplomaţi împopoţonaţi cu "vaste" cunoştinţe de patristică, dar lamentabili în a coordona negocierea tratatelor mizeriei noastre externe, de tipul unui "băiat", Baconschi, produs din "jacuzzi" (asta nu-i gluma mea, ci a MAE, a SIE sau a presei; cf. Ziua, 16 august 2007) tocmai pe postul de ambasador la Paris! Scrie periodic editoriale politice în Cotidianul, pentru a săruta mîna cu pomana, cum nu face nici un diplomat din democraţiile civilizate, din respect pentru regulă, ţară, onoare şi vocaţie! Sau un universitar cu pretenţii că a înţeles oarece din Timaios-ul lui Platon, ca Andrei Cornea, care crede că ştie mai multă Uniune Europeană decît mine, de vreme ce "prestează", aşa, într-o gazetă de perete vetustă, cu urme de igrasie pe manşetă: "Drama este că CE (Comisia Europeană – n.n.) nu poate fi păcălită la televizor, nici cu istericalele lui Valentin Stan, nici cu filosofemele lui Cristoiu!" Că bine zici, mai, Hippias încă Minor! Dar despre aceşti doi "hopliţi" băsescieni în şpilhozen, în numerele viitoare…

Citeam deunăzi articolul lui Sorin Ioniţă, de la "Subreta"-tea Academică Română (SAR), în Evenimentul zilei din 19 august, în care perora "doct" împotriva analiştilor care nu înţeleg rolul colosal al NATO: "Dar, ca să spui că alianţa militară cu Occidentul este inutilă astăzi, mi se pare că trebuie să fii destul de aerian!" Eu, unul, n-am spus! Dar, simt nevoia să-l întreb: Măi, copile, tu ai citit vreodată articolul V, din Tratatul de la Washington, ca să vezi ce garanţii de securitate oferă NATO, pentru a mai fi utilă azi? Ştiai că Bernard Kouchner a anunţat, încă din 18 august, că preferă ca "ajutoarele umanitare" pentru Georgia (care nu e membră NATO, dar are dreptul la ajutor umanitar) "să nu fie aduse de NATO", deşi Alianţa este cea mai eficientă organizaţie din lume în livrarea ajutoarelor umanitare, încă din 1992? Iar Declaraţia Consiliului Nord-Atlantic, din 19 august, preia "ideea" franţuzului precizînd că "noi asistăm eforturile de ajutor umanitar" şi atît! (we are assisting humanitarian relief efforts). Adică, Alianţa nu se implică în acţiunea de ajutor umanitar pentru Georgia, dar îl sprijină (sic!)! ţările membre ajută Georgia doar individual!

Sau, ca să înţeleagă şi "băsesceii" de la SAR: NATO nu mişcă în faţa Rusiei, în ciuda zarvei penibile pe care o face! Acum, că i-am "reabilitat" pe "aerieni", ce-aţi zice să încercăm şi cu "arienii", care pun svastici pe fundul măgarilor? Je m’en occupe!

×
Subiecte în articol: editorial