x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trădarea perpetuă

Trădarea perpetuă

de Dan Constantin    |    26 Iul 2008   •   00:00

Dl Ioan Talpeş, fost şef al SIE, a lansat o bombă cu focoase multiple spre serviciile secrete româneşti. Domnia sa susţine într-un interviu, în esenţă, că eforturile României de a intra în NATO, în primul val al extinderii, au fost minate de un grup de trădători care a activat chiar în interiorul Serviciului de Informaţii Externe.

Dl Ioan Talpeş, fost şef al SIE, a lansat o bombă cu focoase multiple spre serviciile secrete româneşti. Domnia sa susţine într-un interviu, în esenţă, că eforturile României de a intra în NATO, în primul val al extinderii, au fost minate de un grup de trădători care a activat chiar în interiorul Serviciului de Informaţii Externe. Interviul a fost publicat într-o revistă de limbă română care apare la New York, şi autoarea (Georgiana Arsene) susţine că "presa din Bucureşti" a refuzat materialul. Fostul şef al spionilor se răfuieşte "transoceanic" cu familia defunctului general Silinescu – şi el adjunct în SIE, acuzată că lansează atacuri menite să discrediteze contribuţia lui la apropierea ţării de NATO.

De fapt, Talpeş se luptă cu memoria unui mort, ceea ce arată caracterul – sau lipsa acestuia, sugerînd că defunctul a fost un trădător. O torpilă cu efect întîrziat este lansată în interviul citat şi în direcţia lui Traian Băsescu. Într-un limbaj alunecos, dar cu sintagme fără echivoc, generalul în retragere îl caracterizează pe actualul preşedinte ca un om al sistemului serviciilor de informaţii: "În ceea ce priveşte poziţia domnului Băsescu faţă de Serviciile Secrete, mi se pare că a fost o poziţie clar exprimată de la început, cea a unui om care vine din sistem şi cunoaşte regulile. Chiar dacă nu provine direct din Servicii, a acţionat direct, eliminînd pe mulţi dintre cei ce continuau vechile tendinţe." (sublinierile ne aparţin)

Lauda venită de la dl Talpeş are în acest caz un efect pervers, seamănă cu un cadou oferit de greci dacă îl corelăm cu avertismentul lansat de intervievat. El spune limpede că în campania electorală din 2008 se vor da numele persoanelor care au avut legături cu Serviciile şi le-au utilizat ca să preia sub control viaţa politică a României. Dacă nu se vor face asemenea dezvăluiri, dl Talpeş îşi va asuma sarcina: "eu voi fi obligat să vorbesc atunci".

Dl Talpeş are în sînge adaptarea la schimbarea stăpînului. De la Ilie Ceauşescu a trecut la Ion Iliescu; s-a pus, cu arme şi bagaje, la dispoziţia lui Emil Constantinescu, revenind fără vreo jenă la Ion Iliescu. S-a arătat dispus să-şi deschidă valiza cu jucării şi lui Traian Băsescu. Cine vine la rînd?

Ieri, fostul premier Victor Ciorbea povestea la B1 TV că în 1997 Talpeş şi Măgureanu au fost schimbaţi într-o operaţiune de dekaghebizare a serviciilor secrete româneşti la cererea expresă a ambasadorilor ţărilor NATO. Grea palmă pentru credibilitatea lui Talpeş, care se autoproclamă, cînd are auditoriu, un artizan al intrării României în NATO.

×
Subiecte în articol: editorial talpeş