x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian Basescu, pus la colt!

Traian Basescu, pus la colt!

de Ion Cristoiu    |    02 Dec 2005   •   00:00
Miercuri, 30 noiembrie 2005, Consiliul Superior al Magistraturii a tinut o conferinta de presa pentru a infatisa opiniei publice raportul anchetei in chestiunea telefonului dat de premier procurorului general Ilie Botos in dimineata lui 27 mai 2005.

Lectura raportului si analiza declaratiilor facute in conferinta de presa ne dezvaluie o victorie fara echivoc a lui Calin Popescu Tariceanu si un esec usturator, greu de imaginat in urma cu cateva luni, al lui Traian Basescu.

Astfel, raportul are doua concluzii categorice:

1) Telefonul dat de premier in cazul amicului sau Dinu Patriciu n-a fost o imixtiune in actul de Justitie. Mai mult, potrivit documentului, telefonul a fost corect, din trimiterile la tot felul de dispozitii legale rezultand ca domnia-sa avea nu numai dreptul, dar si obligatia sa sune la Parchet, deoarece retinerea lui Dinu Patriciu era un moment de atingere a sigurantei nationale.

Astfel, gestul lui Calin Popescu Tariceanu primeste conotatii eroice. Sunandu-l pe Ilie Botos din Suedia si interesandu-se ce se intampla cu amicul sau Dinu Patriciu, premierul a facut un act eroic. Daca nu-si intrerupea programul din capitala Suediei pentru a vorbi la telemobil cu Ilie Botos, tara ar fi fost intr-o primejdie mai mare decat cea a unei noi cedari a Basarabiei si Ardealului.

Prin asta, raportul CSM administreaza o lovitura crunta lui Traian Basescu. Din 2 noiembrie, cand a intervenit in scandalul provocat de intrebarea retorica a Elenei Udrea la emisiunea Zig-zag cu Ion Cristoiu din seara lui 30 octombrie, Traian Basescu n-a obosit a sustine ca premierul nu trebuia sa-i dea telefon procurorului general.

2) Ilie Botos a gresit sunandu-l pe presedinte pentru a-l informa despre telefonul primit de la premier.

Cheia afacerii e mutata de raportul CSM de la telefonul Tariceanu - Botos la telefonul Botos - presedinte: procurorul nu trebuia sa-l sune pe Traian Basescu!

In replica, Ilie Botos a declarat la conferinta de presa de miercuri ca i-a telefonat presedintelui, la o jumatate de ora de la dialogul cu premierul, intr-o chestiune fara nici o legatura cu interventia premierului.

Traian Basescu e pus astfel intr-o ipostaza mai mult decat dubioasa. Discursul din 2 noiembrie, de la intoarcerea din Grecia, avea drept temelie teza ca Ilie Botos il sunase pentru a i se plange de interventia premierului. Alarmat de aceasta plangere, domnul presedinte a desfasurat o intreaga activitate: a trimis-o pe Elena Udrea dupa Constitutie, sa vada ce drepturi constitutionale are, l-a sunat pe Calin Popescu Tariceanu pentru a-i spune sa-si vada de treaba si pe procurorul general pentru a-i spune sa aplice legea, l-a convocat seara pe Tariceanu la Cotroceni, discutand cu el vreo sapte ore.

Ilie Botos declara ca l-a sunat pe presedinte intr-o alta chestiune decat cea invocata de domnul presedinte. Cum ramane atunci cu dezvaluirile lui Traian Basescu?

Sunt doua raspunsuri posibile:

Ilie Botos l-a sunat pe Traian Basescu pentru a se plange de un telefon pe care l-a interpretat drept o presiune asupra Justitiei. In acest caz, Ilie Botos a mintit la conferinta de presa.

Ilie Botos l-a sunat pe presedinte intr-o alta chestiune decat cea a telefonului dat de premier. In acest caz, Traian Basescu a mintit o intreaga natiune in direct si la o ora de varf.

Exista insa si un al treilea raspuns posibil:

Ilie Botos l-a sunat pe Traian Basescu pentru a-l informa ca Dinu Patriciu nu mai poate fi retinut. Premierul s-a prins si va face scandal! Drept pentru care Dinu Patriciu a si fost eliberat. Gratie unei greseli primitive de procedura facuta dinadins de Parchet.

Traian Basescu e obligat la doua posibile gesturi:

Sa demonstreze ca Ilie Botos a mintit si, in consecinta, sa-i ceara demisia.

Sa recunoasca in fata natiunii ca domnia-sa a mintit in seara lui 2 noiembrie 2005.

Va face Traian Basescu unul dintre aceste gesturi?
×