x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian Băsescu se auto-exportă!

Traian Băsescu se auto-exportă!

de Serban Cionoff    |    20 Mar 2016   •   17:15
Traian Băsescu se auto-exportă!

Dacă tot nu a reușit Traian Băsescu, în cei zece ani de mandat prezidențial, să facă din România o prezență semnificativă pe piețele din Europa Unită și din lumea largă, iată că acum, la un an și ceva de la lăsarea la vatră, s-a decis să exporte în Republica Moldova cel mai reprezentativ brand al ,,Deceniului Dezastrului Național’’. Pe sine însuși! Cam acesta ar putea fi tâlcul cererii pe care fostul președinte a depus-o zilele trecute pentru a primi, împreună cu soția sa, cetățenia Republicii Moldova.

 După cum era de așteptat, știrea a produs ceva ecouri și chiar rumori mai ales din partea unor formațiuni și lideri politici care nu prea văd cu ochi buni această solicitare, deși la fel de adevărat este să spunem și că au existat și foarte probabil vor mai exista și opinii favorabile.

 Ceea ce, însă,mă interesează cel mai mult pe mine, ca simplu cetățean al unei Românii care încă nu s-a vindecat de pe urma samavolnicei guvernări a Amiralului Dezastrului Național și a famigliei sale, este de ce  a ales Traian Băsescu momentul să facă această solicitare tocmai acum? Știut fiind faptul că avea niscai intenții în sensul ăsta cam de prin 2013, dar, după ce a apreciat că în Republica Moldova este o situație mai complexă, s-a răzgândit . Altfel spus, dacă în urmă cu trei ani ,,nu erau coapte condițiile’’, iată că acum s-au copt! Sau, poate, mai degrabă, pentru Traian Băsescu și clica sa, nu doar că s-au copt, dar și dau în clocot riscând să îi frigă zdravăn, când nici nu s-ar fi așteptat la așa ceva…

 Indiferent de răspunsurile pe care le-ar oferi Traian Băsescu și răspândacii săi, nu poate decât să ne surprindă faptul că, după ce tocmai partidul său nu a fost înregistrat de către Curtea de Apel București în Registrul partidelor politice, tocmai el, magistrul și cârmaciul Mișcării Populare vrea să o șteargă peste granițe. Sau are ceva semnale că experiența sa de comandant încercat la navei Biruința nu se va mai repeta și în cazul partidulețului proprietate personală , așa încât sunt solide șanse ca, după alegerile din acest an, să fie numit mai degrabă nava, de fapt epava, Cacealmaua?

Revenind la întrebarea despre motivele care l-au determinat pe Traian Băsescu să înainteze autorităților de la Chișinău cererea pentru acordarea cetățeniei în republica de peste Prut, nu pot să nu observ că în Legea nr. 1024/2000, care reglementează condițiile în care se acordă cetățenie moldoveană, se scrie că nu pot beneficia de această calitate persoanele care cad sub incidența articolului 20 din respectivul act normativ. Mai precis a faptelor prevăzute la alineatul c. în care se stipulează că nu pot primi calitatea de cetățean al Republicii Moldova cineva care ,, a fost condamnat la privare de libertate, are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală’’.

  Iar de-aici începe să se cam facă lumină. Fiindcă, după câte știm , sunt câteva dosare în cercetarea parchetului în care Traian Băsescu este direct implicat, cu subiect și predicat. Că, pe de altă parte, procurori ,,cu Zeus în suflet’’ au avut grijă să îl albească pe același Traian Băsescu mai ceva decât la Nufărul, asta este,de-acum, altă veste-poveste. Așa după cum nu este prea mare greșeală nici să spui că după reinvestirea (aproape sigură) a Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA, sunt cam slabe șanse să îl vedem pe Traian Băsescu trimis în fața tribunalului. Dar încă judecat și condamnat!

Cât privește ipoteza ca, după investirea noului Procuror General al României, dosare  cu și despre Traian Băsescu să fie și ele isprăvite și trimise pe circuit, iarăși am ceva îndoieli, mai ales după ce am văzut cam care sunt unii dintre cei înscriși în competiție. Dar să nu anticipăm…

 Acestea fiind spuse și scrise nu îmi rămâne decât să cred că, așa după cum îl știm, priceput peste poate cum să se descurce prin cele meandre ale justiției independente politic(patent Monica Macovei și brevet Raluca Prună!),este foarte posibil ca el, Traian  Băsescu, să își fi depus cererea pentru dobândirea cetățeniei moldovene încă de pe acum, tocmai spre a nu avea nici-un fel de surpriză din te miri ce pricină.

Mă refeream mai înainte la mesajele lansate în spațiul public de către lideri politici și formatori de opinie care vedeau în aprobarea demersului lui Traian Băsescu un cert câștig pentru Republica Moldova. Nu contest, poate că respectivii au argumente anume ca să susțină așa ceva. Numai că, judecând  lucrurile pe baza dureroasei experiențe pe care România și majoritatea covârșitoare a românilor au trăit-o între 2005-2014, cred că singurele ,,succesuri’’ care îl recomandă și definesc Brandul Traian Băsescu sunt austeritatea și dezbinarea-pentru popor, la pachet cu jaful și fărădelegea în folosul camarilei dictatorului. Cât privește așa zisul sprijin pe care funestul personaj l-ar putea da fraților de peste Prut pentru a le înlesni calea spre integrare în Uniunea Europeană nu pot decât să îi invit să privească măcar una sau două fotografii de la ultimele reuniuni la vârf al UE. Fotografii unde se poate vedea, alb negru sau color, cam pe unde se afla acesta și de câtă băgare de seamă se mai bucura el la respectivele întâlniri ale mai marilor Europei Unite.

Pentru toate aceste motive , ca și pentru atâtea altele la care nu am avut acum vreme să mă refer, nu pot încheia aceste notații decât reluând mesajul, foarte realist,foarte corect și foarte cinstit, pe care l-a transmis tânărul și ambițiosul europarlamentar român Andi Cristea, președintele Delegației la comisia parlamentară de Asociere UE- Moldova:,,Mult succes Chișinăului la stressul inevitabil provocat de un om care a dorit << să ajute >> Republica Moldova cu sfaturi politice și stat de drept,în timp ce apropiații săi și el însuși fac obiectul justiției din România’’.

Altfel spus: Doamne apără și păzește!

      

 

×
Subiecte în articol: traian basescu