x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trebuie să pleci

Trebuie să pleci

de Nicolae Coande    |    29 Ian 2012   •   21:00

Cred din ce in ce mai mult ca devine relevant, mai ales in epoca noastra relativista in grad absolut, ceea ce, pe urmele lui Karl Kraus, sustinea repetat Wittgenstein: nu pot sa trec peste faptul ca o propozitie intreaga poate proveni de la o jumatate de om.

In aceasta ipostaza, de jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-guvern-schiop, Traian Basescu este Sfinxul care trebuie sa plece. Neavand curajul de a iesi, fizic, in fata oamenilor care-l contesta din Valea-Plangerii-Romania-2012, omul care se intoarce la popor doar la televizor isi merita uitarea. Nu, Traian Basescu nu este Nicolae Ceausescu, asa cum vor unii sa acrediteze, subtil, ineptia. Nu are nevoie de elicopter sa plece. Insa nici 'poporul acesta tembel' (un vers al lui St. Aug. Doinas, ce credeati?) al anului doisprezece nu este turma lui N.C.

Cand am scris acum sapte ani Grea epoca Basescu inca nu intuiam totul. Oricum, ca unul care l-a votat, am sperat ceva de la el. Nu banuiam insa moartea civila care se va abate asupra intelighentiei romanesti dispusa activ la compromis si tranzactionism viguros. Cei care l-au sustinut public au vrut sa stearga pe jos cu intelectualii lui Iliescu si au devenit, pe nesimtite, aidoma adversarilor: ideologii unui regim personal. Pilotii sai orbi, cu formula lui Eliade. Lupta damboviteana pentru putere simbolica si intelectuala, pentru onoruri si faima intr-o tara abia iesita din cultul personalitatii, a fost abil speculata de puterea incarnata de Ion Iliescu si Traian Basescu, doi rechini care adora caviar intelectual la micul dejun. Tara e slaba fiindca «mintea» ei a fost, in mod premeditat, slabita.

Exemple ca T.R. Ungureanu, tutarul de serviciu al unui regim ce-si atarna intelectualii ca medalii pe turul nadragilor, credeam candva ca sunt rarisime. In fond, T.R.U. e un gazetar, acolo, nici macar scriitor. Insa nici Horia Roman-Patapievici nu a facut proba onestitatii fata de societatea care sufera de lipsa unui gand bun. De ce nu vorbim cu oamenii, domnule Patapievici? De ce sa banuim peste tot manipulari si interese obscure? Omul ne vorbeste din strada, de sub ferestrele noastre, nu ai observat inca? Inca nu l-ai invitat in emisiunea ta, «Inapoi la argument». Poate ti-ar fi vorbit. De ce, te intreb, sa ne lasam caftaniti de o putere mereu lacoma de legitimitate? In zadar a scris Eminescu 'Bismarqueuri de falsa marca'? 'Escelenta, bezedeaua / Cu mandrie poarta steaua / Ce cu stima i-a fost data / C-a putut a fi licheaua / Ce la rus s-aplecat capul / Si la turc a-aprins luleaua / Ci in loc de streangul care / Se cadea, i-au dat cordeaua… // 'N-alte tari e-onoare mare / Decoratia si steaua…'!

Pentru ca de la un T.R. U. sau de la Mircea Mihaies (stralucitor candva, azi doar catranit intr-o singura directie) nu ma mai astept la o atare intelegere (doar Mircea Cartarescu a probat, lent, dar onest, ca se poate 'revizui'). Mai intelept, oricat de tarziu, Andrei Plesu a spus la timp ceva despre firea nenorocita a presedintelui: a avut sansa sa fie injurat la timp si s-a vaccinat de 'mitocan'. Nu ca initial nu l-ar fi sprijinit, ba l-a dus si la Angela Merkel. De la micutul Paleologu nu ma asteptam oricum la nimic. E atat de departe de statura tatalui: doar un frantuzit care incerca antart sa ne convinga ce mare e Sarkozy, ca si copia sa bucuresteana. Pacat de scolile facute in Franta. Baconschi era prea sedat de Elena Udrea pentru a pricepe cu ce manivela se face politica la Cotroceni. A rostit, sanchiu, cuvantul 'pegra', ca altadata dandy-ul Petre Roman, flacau din Primaverii, si a fost exoflisit ca un lacheu, printr-un sms. Parca-l aud pe nenea Iancu (atat de drag lui Plesu): atunci, feciorul e un stupid!

Cu 'Tehnica neputintei la romani', T.R.U., acest socios al regimului portocaliu, anticipase inca din decembrie 2004 cultul unic al oricarui nou presedinte in Romania. Intr-un articol scris sub aura bradutului de iarna, cuprins de o evlavie a misterului presimtit, T.R.U. a profetit ca Desteapta-te romane este stramosul acelui 'Sa traiti bine' care planeaza si azi deasupra Romaniei – dar inca n-a gasit locul de aterizare: 'Ascensiunea lui Traian Basescu nu trebuie oprita'. Nu conteaza ca presedintele jucator conducea o Romanie cu volan pe stanga, ca si cand ar avea unul de dreapta: pe soselele marcate de fosforul intelocratiei romanesti asa ceva trece drept rezonabil. Dupa care, urmeaza proclamatia, usor modificata de vocea noului Femios, cel ce-si corupe personajul favorit in alexandrini zbuciumati precum marea poetului ce-i canta odinioara pe zei, dar este gata sa impuna si un sef de insula anonima: Si daca vrei, am sa te cant si pe tine…

Prea multi presedinti nervosi cantati de prea multi intelectuali vanitosi are tara asta. Nici un intelectual valoros nu merge in 'Piata centrala' a cuvintelor, acolo unde ii este locul, ca sa le vorbeasca oamenilor. Face o canossa la Curtea Regelui, el care ar trebui sa stea mereu cu fruntea sus. Nu spusese Hrusciov candva, 'intelectualii sunt ca vrabiutele, este de ajuns sa intinzi palma cu graunte ca ei sa-ti ciuguleasca din palma'? De ironia post festum a liderului sovietic s-ar fi putut salva oameni seriosi, asa ca G. Liiceanu, daca si-ar fi amintit, oricat de tarziu, ce le spusese C. Noica odinioara: 'Nu-ti invalida harul care te poarta dincolo de tine, intr-o raspundere mai vasta, pentru chestiuni care pana la urma pot deveni secundare'. Nu Havel ne-a lipsit, domnule Liiceanu, ci Paul Goma, un roman curajos pe care nu l-am urmat in 1977, pe care l-am insultat cu totii, din pretinsa noastra superioritate estetica. Astazi, o asemenea 'superioritate' ne tine la 'fundul sacului', cu formula precisa a lui Tony Judt.

Traian Basescu, trebuie sa pleci. Curajul tau ar fi atunci mai mare decat al celor care nu te (mai) pot sfatui asta. Iar daca o vei face, spune-le si celor care te-au aclamat neconditionat ca '… la urma urmei, caracterul este forma cea mai desavarsita a inteligentei, din caracter isi dobandeste inteligenta forma, eleganta, stilul.'

Daca ei nu l-au citit pe Drieu...

×