x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tropăit de honvezi prin România

Tropăit de honvezi prin România

de Petru Calapodescu    |    25 Mai 2012   •   14:41

Continua tevatuira aducerii in Romania si a reinhumarii la Odorheiu Secuiesc a osemintelor lui Nyiro Joszef, notoriu sustinator al regimului fascist al lui Horthy, punblicist care, ca editor al unor publicatii ungare din anii 40, elogia maretele fapte ale honvezilor. Aceiasi honvezi care ocupasera Transilvania romaneasca si de numele carora, alaturi de al jandarmilor unguri, se lega masacrarea bestiala a populatiei romanesti de la Ip si Trasnea, dar si atrocitatile de la Nusfalau, Hida, Huedin sau Sighet, ca si, apoi, genocidul asupra evreilor din Nordul Transilvaniei, trimisi cu vagoanele de vite la abatoarele si crematoriile de la Auschwitz.

Pentru osemintele acestui om, cautat dupa razboi prin Austria, Germania etc, drept criminal de razboi, Partidul Civic Maghiar - formatiune cu vadite tendinte extremiste, condus de Szasz Jeno, varful de lance al unor iritante manifestari hungariste, cu tente paramilitare si sustinand inversunat autonomia Tinutului Secuiesc - organizeaza duminica, sub pretextul elogierii calitatilor sale de scriitor, o ceremonie funerara, care nu e decat o actiune politica si de continuare a unor tot mai ample si agresive manifestari ultranationaliste si revansarde. Actiuni care - ceea ce e de neconceput in alta tara membra a UE si a NATO - au loc in Romania si nu numai ca sunt sprijinite, dar chiar sunt initiate de Parlamentul ungar si, adesea, de membri ai guvernului de la Budapesta condus de Orban Viktor. Exacerbarea unei asemenea atitudini inadmisibile a fost posibila din cauza pozitiei blegi a Guvernului Boc, ba si a presedintelui Basescu si a celorlalte inalte autoritati romanesti, care, spre a se mentine la putere, cu spijinul voturilor maghiarimii, implicit, in Parlament, al UDMR au tacut si au inghitit afronturile.

Tocmai de aceea, iata, politica pasilor marunti, despre care vorbea Marko Bela, se transforma intr-un intolerabil tropait de cizme, cu steaguri si imn unguresc, cu uniforme de honvezi si de husari. Iese la iveala acum ca insasi actiunea de duminica a fost agreata si sustinuta practic de fostul ministru al culturii din guvernele Boc si MRU, Kelemen Hunor, care s-a si ocupat de demersurile necesare. Asa incat faptul ca actualul Guvern nu o aproba, sau ca a interzis accesul unui tren funerar e tardiv si nu face decat sa dea ocazia organizatorilor de la Budapesta sa ne rada in nas, iar celor de la Odorhei, sa-si vada mai departe de planul lor.

Parca in bataie de joc, Ambasada Ungariei a transmis ca, hai, fie, se va renunta la unele accente oficiale, dar va fi o "ceremonie privata" la care sunt asteptati, fara invitatie scrisa, "toti cei care l'-au pretuit pe scriitor"... Odata pentru totdeauna, asemenea lucruri trebuie lamurite. In mod democratic, prin dezbatere parlamentara, prin exprimari clare ale Guvernului si ale Presedintiei. Avem o Constitutie ultratoleranta si recunoscuta ca atare in Europa, asigurand drepturi extinse minoritatilor, care, prin accesul larg in Parlament, ajung sa incline balanta Puterii. Ba, indeosebi in zonele locuite de maghiari, are loc o discriminare pozitiva a acestora (in invatamant, in administratie etc), in dauna romanilor. S-a ajuns pana acolo, incat presedintele onorific al UDMR considera ca obligatia functionarilor publici de a sti limba romana e o "intoarcere a rotii istotriei". Prea des se uita ca exista, insa, o limita, peste care nu se poate trece. Se numeste demnitatea nationala a unei tari numite Romania. Care trebuie condusa vertical, de la Bucuresti, nu de la Budapesta.

×
Subiecte în articol: editorial