x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tupeu.com

Tupeu.com

17 Sep 2004   •   00:00

Sa ne imaginam o lume in care General Motors vinde 95% dintre masinile disponibile. In care soselele sunt optimizate pentru masinile General Motors, ba chiar construite de la inceput conform specificatiilor corporatiei. Si in care soferii au carnet doar pentru aceste masini - iar deprinderea cu altele, pana la acelasi nivel de indemanare, le-ar lua saptamani, daca nu chiar luni. Mai mult, optiunea pentru o alta masina, produsa de alta companie, ar duce sigur, mai devreme sau mai tarziu, la un accident cu victime.

LUCIAN MANDRUTA

Ei bine, e o lume care exista in realitate - si e lumea browserelor de internet. Aici, Microsoft stapaneste 95% din ecranele ce afiseaza continut on-line. N-a ajuns aici prin accident, ci printr-o campanie pe viata si pe moarte cu stapanul de dinainte al monopolului browserelor - Netscape, daca va mai aduceti aminte. Ca sa-l detroneze, a trecut chiar printr-un proces cu statul american (care acuza compania de abuz al unei pozitii monopoliste) si a investit multe milioane in cercetare. Rezultatul: Internet Explorer de azi e sigur mai bun decat orice Netscape. Si, datorita faptului ca vine gratis cu sistemul de operare, e alegerea implicita pentru orice om care isi ia calculator. Forever? Nu neaparat. In cateva locuri, producatori independenti merg impotriva curentului si a bunului-simt si lanseaza, culmea, browsere. Apple are unul decent, Safari, chiar daca Microsoft are un Explorer si pentru platforma OSX. In lumea PDA-urilor si a telefoanelor inteligente, browserul Opera e dominant ca numar de instalari in platformele non-Microsoft. Iar acum a venit randul PC-urilor.

Noul intrat pe piata se numeste FireFox. Are 4,7 GB, deci poate fi descarcat destul de usor de pe internet. E deocamdata la versiunea beta, insa probele sunt incurajatoare. Nu intelege inca ActiveX, asa ca unele pagini vor avea probleme la incarcare. Insa e deja laudat pentru stabilitate. Nimeni nu spera sa faca bani deocamdata cu asa ceva. Insa exista un anume sex-appeal al lui David cel mititel care il infrunta cu tupeu pe Goliat din Redmont. Multi dintre utilizatorii de inceput ai acestor aplicatii n-au nici o problema reala cu Microsoft Internet Explorer. Au insa in sange revolta - impotriva a ceea cei ei considera a fi "sistemul", dar si plictiseala cu care i-a obisnuit societatea de consum. Si care ii poate impinge pe oameni sa-si schimbe masina "veche" de un an si jumatate cu una care face exact acelasi lucru, insa are farurile arcuite, nu patrate. Culmea, cel mai mare atu al nou-venitilor e chiar pretul: intre un broswser inclus in sistem si unul pentru care platesti (deocamdata FireFox e gratis, da, maine, cine stie?), tentatia e sa-l valorizezi mai tare pe cel care-ti scoate bani din buzunar. Stiu cativa producatori de masini care vand deja mai mult pretul mare al masinii (cu care te lauzi implicit) decat masina propriu-zisa. Sa fie acesta si trendul in software? Raspunsul e undeva acolo. Pe net.

×
Subiecte în articol: editorial