După excursiile cu autocarul la Braşov a vreo sută de "naşi" de la calea ferată, judecătorii refuzând, din lipsă de argumente solide din partea procurorilor, să poprească în arest pe vreunul (fenomenul şpăgii din trenurile de persoane e arhicunoscut, dar în instanţă e nevoie de dovezi, în primul rând materiale, irefutabile), Parchetul, de astă dată DIICOT, a ieşit iar la rampă cu un spectacol de sunet şi lumini: scandalul bancherilor şi al unor funcţionari de la Economie sau patroni.
Mai întâi, o observaţie. Nu ştiu care a fost idiotul care a scăpat (sau rău-intenţionatul care a strecurat) în comunicatul oficial ideea că 80% din ststemul bancar românesc e infestat de o reţea de delapidatori, fiind pus în primejdie Fondul de garantare al statului, nevoit să restituie băncilor credite obţinute de patroni de IMM-uri prin mijloace frauduloase. Odată aruncat bolovanul în baltă, s-au pornit valuri de comentarii ce au alimentat susceptibilităţile privind onestitatea şi securitatea băncilor. Asta, deşi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a venit imediat cu precizarea că e vorba doar de câteva unităţi a două sau trei bănci şi chiar Parchetul, anunţând un prejudiciu de circa 20 milioane de euro, confirma indirect că nu se pune problema unei catastrofe bancare. Dar un asemenea comunicat, acreditarea imbecilă a ipotezei că 80% din sitem e afectat te fac să devii mai mult decât suspicios. :Iar - dacă adaugi că acum două săptămâni alţi tembeli, de pe la FMI, îşi permiseseră să facă ceea ce nici un bancher serios nu face, anume să pronosticheze riscul prăbuşirii leului cu 20% - te întrebi cine are interesul ca prin asemenea modalităţi dolosive să lovească în sistemul bancar, în cel financiar în general, în ideea de stabilitate a unei economii româneşti şi aşa greu încercate.
Rămâne însă de văzut latura de fapt a afacerii şi de decelat pas cu pas răspunderile personale. După cum, desigur, BNR nu poate controla acordarea fiecărui credit, dar poate şi trebuie să regândească un sistem preventiv mult mai eficace, cel actual vădindu-şi şubrezenia. Aceste două scandaluri - "naşii" şi bancherii - au însă iz de diversiune, de abatere a atenţiei opiniei publice, a electoratului, acum, cu o lună înainte de alegeri, de la alte chestiuni, mult mai grave şi de natură de a scoate chiar din scenă, oricum de a diminua şi mai sever şansele unui partid, PDL, acuzat de extrem de grave acte de corupţie şi de abuzuri comise până acum câteva luni, cât a fost la putere. Rapoartele Curţii de Conturi pe anii 2009 şi 2010 au scos la iveală jafuri incredibile în domeniul achiziţiilor publice, însumând zeci de miliarde de euro.
Auditurile din ministere demonstrează că s-a vârât mâna până-n cot şi-n fondurile europene. Stenogramele din dosarul Motorina ilustrează cât de coruptă, până pe palierul superior, a fost precedenta guvernare. Dar un val de ceaţă, o tăcere ca a mortutului în păpuşoi din partea Parchetului ţin la distanţă de electorat reacţia concretă, de fapt, nici nu există - cu responsabilităţi nu la cota referenţilor de grad III sau a directoraşilor, ci a foştilor înalţi demnitari - a DNA şi DIICOT faţă de această canceroasă cazuistică. Din acest unghi, tropăiala din ultima vreme a procurorilor aduce a nişte tunuri de produs, ca în show-urii, ceaţă portocalie, cu care să se care acopere potologării infinit mai mari decât dosărelele care sunt acum servite publicului. În speranţa că la 9 decembrie va fi din nou păcălit.