x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un an dificil

Un an dificil

de Gheorghe Voicu    |    28 Dec 2011   •   21:00
Un an dificil

E de asteptat ca, in anul ce sta sa in­cea­pa, criza economica sa se adan­ceasca. Prognozele sunt extrem de pe­si­miste, iar tarile europene se zbat sa gaseasca solutii rezonabile pentru atenuarea efectelor devastatoare ale acestei crize. Nu exista prea multe mo­tive de speranta, iar Romania este, in mod cert, deosebit de vulnerabila.

Masurile extreme luate de coalitia de guvernare in ultimii doi ani creeaza iluzia unui relativ succes. Dar in nici un caz lucrurile nu stau asa. Concedierile masive din apara­tul bugetar (dublate de concedierile si­ mai severe din sistemul privat), re­ducerile de salarii, eliminarea a nu­me­roa­se programe sociale au creat o stare de fapt ce a ajuns la limita su­por­ta­bilului. Actuala politica econo­mica a guvernantilor a avut un singur scop: invocandu-se, cinic, protejarea in­teresului national au aruncat po­vara crizei pe spinarea celor mai defavorizate categorii sociale si distru­gand clasa de mijloc (abia infiripata), un element fundamental al unei so­cie­tati cat de cat prospere.

De aceea, alegerile de anul viitor au o importanta cruciala: va fi in­lo­cui­ta actuala putere care, in mod evident, a luat decizii aventuroase si foarte periculoase pentru intregul sistem democratic din Romania?

USL castiga, PDL trece in opozitie
Deocamdata, doar o iluzie. La urma urmei, o batalie e castigata doar atunci cand se incheie. Sondajele dau o victorie confortabila, iar din procentul de 50%, in mod eronat, s-a facut un fetis.

Evident ca a reusi sa convingi jumatate din participantii la vot sa puna stampila pe USL e o mare performanta si o sansa crescuta pentru o guvernare coerenta. Aici e si un razboi psihologic, in care USL a cazut cu o naivitate dezarmanta. Caderea coalitiei din opozitie sub 50% a generat dezamagiri vizibile si strigate de bucurie in tabara PDL. Desigur ca toa­te calculele pornesc de la faptul ca Traian Basescu va refuza sa in­cre­din­te­ze formarea guvernului celor de la USL in eventualitatea ca aceasta co­a­litie nu va depasi pragul celor 50% din voturi.

Dar, pe de alta parte, putin proba­bil ca PDL, chiar si cu aliatii sai, va re­u­si sa constituie o majoritate. La fel, nu cred ca Traian Basescu va plusa, re­fuzand coalitiei castigatoare dreptul de a forma noul guvern. Traian Ba­sescu nu-si doreste o criza politica si nici nu va risca sa se confrunte cu ma­nifestatii de strada (in ciuda imagi­nii de "populatie ierbivora" pe care o au romanii, potentialul de revolta ra­ma­ne suficient de ridicat). In 2004, Adrian Nastase a cedat sub "ame­nin­tarea" ca se pregatesc de­mons­tratii in Bucuresti. Intoxicare sau nu, efectul a fost cel scontat de autorii acestui zvon.

Alegerile au inceput deja
Iar USL a pierdut startul. Decizia de a comasa alegerile (data e inca in­cer­ta, undeva, la sfarsitul lui 2012) nu a intampinat o mare rezistenta. Ma­­j­o­ritatea parlamentara s-a dove­dit decisiva, au existat doar ceva pro­teste (sub forma de comunicate) din partea unor ONG-uri, discursuri la emi­siunile TV, articole in ziare. Dar ni­mic mai mult. Era de asteptat o re­ac­tie mai puternica a societatii civile (ex­trem de vocala in timpul gu­ver­na­rii PSD), dar se confirma ideea ca pro­testul civic a disparut din viata pu­blica a Romaniei. Motivul invocat de guvern (eco­no­mie de 20 de milioane de euro) de­vi­ne ridicol, daca ne gandim ca asta inseamna cam 4 RON pe cap de locuitor. Concentrarea tuturor ale­ge­ri­lor intr-o singura zi (de la cele lo­cale la cele parlamentare) va duce la un haos organizatoric ideal pentru fraudare.

In aceste conditii, tentatia furtului electoral este foarte mare, iar mul­te voturi vor fi transferate spre ceea ce intereseaza PDL-ul: alegerile par­la­mentare. Aici se afla miza acestei comasari, inexplicabile democratic si deloc benefice pentru sistemul din Romania.

In plus, in 2012, va capata am­ploa­re fragmentarea campului politic prin aparitia unor noi formatiuni (si aliante politice) care vor avea un singur scop: bulversarea electoratului USL. Care USL, adormita de sondaje, pare incapabila sa sesizeze pericolul.

×