x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un furt, două furturi

Un furt, două furturi

de Dan Constantin    |    10 Oct 2009   •   00:00

Dan Nica a fost dat afară din Guvern fără mănuşi când a deschis discuţia despre fraudarea prezidenţialelor. Joi, 24 septembrie, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR împotriva Guvernului PD-L-PSD era respinsă, majoritatea de 70%, visul preşedintelui Băsescu, rezistase. Aflându-mă în Palatul Parlamentului, unde comentam pentru Antena 3 momentul votului, am aflat la "bursa zvonurilor" că Dan Nica va fi remaniat. L-am întâlnit în holul uriaş din faţa sălii de plen. Ne-am strâns mâna şi l-am întrebat diplomatic: "Noutăţi?". Răspunsul a fost la fel de diplomatic: "Mai vedem!". A doua zi, vineri, Dan Nica făcea declaraţia care a declanşat explozia. Dar nu imediat. Abia duminică şi-au găsit cei de la PD-L motivul. N-au vrut să strice răvăşitul oilor, sărbătoare animată de Elena Udrea sau turneul ecumenic televizat al prezidentului. Nica a fost duminică, 27 septembrie, la Galaţi. Premierul l-a convocat pentru luni dimineaţă la Guvern, unde l-a anunţat că este remaniat. Scurt. Fără comentarii, dar cu urmări. Alianţa contra naturii s-a spart, duşmăniile politice s-au inflamat, aruncând ţara într-o criză politică de durată. Preşedintele şi-a atins scopul. A creat furtună, singura stare pe care o agreează şi din care are credinţa că poate ieşi singur, fără adversarii înghiţiţi de valuri.

Despre fraudarea alegerilor, PD-L nici nu mai vrea să audă. Nica ar fi fost un iresponsabil când a putut să creadă că în România s-ar putea fura alegerile! Cu doar câteva fraze aruncate peste focul suspiciunii, vâlvătaia nu poate fi însă stinsă. Dimpotrivă! Graba de a-l instala la Interne pe Vasile Blaga arată că ministerul este cheia alegerilor. Cine va mai ancheta votul dublu? Cine va controla caravanele turiştilor electorali? Poliţiştii care tocmai au primit un ordin clar: în România, nimeni nu fură voturi! Şi dacă nimeni nu fraudează prezidenţialele, cum să raporteze şeful de post mai sus că a prins un hoţ la urne?

Suntem ţara alegerilor cinstite prin decret prezidenţial. Demiterea lui Nica a statuat  imposibilitatea fraudării alegerilor, iar Vasile Blaga este garantul. În mandatul lui Băsescu, România a făcut marea trecere de la democraţia forţată la democraţia ideală. În alegerile din 2004, Traian Băsescu urla cu toate puterile că alegerile au fost fraudate. Cerea arestarea imediată a responsabililor de la Compania de soft, făcea apel la observatorii internaţionali şi la ţările aliate. Săriţi! M-au furat! Ca prin farmec, după ce a depus o plângere împreună cu Tăriceanu (o, tempora!), Băsescu a oprit investigaţiile. Dacă se dovedeau furturile, trebuiau repetate alegerile câştigate!! Procuroarea Viorica Stoica, la care a ajuns dosarul, a fost la un pas să fie dată afară din Parchet de Botoş. Cazul a fost preluat de Lucian Doxan, omul pe care l-a convins avocata Udrea în zece minute să dea NUP în dosarul Mihăileanu.

Alegerile din 2009, după aceste experienţe, vor fi curat cinstite. Iar dacă se vor prinde prin absurd extratereştri puşi pe furatelea, ei sunt doar provocatorii trimişi  la urne de adversarii lui Băsescu.

Apropo! Capacitatea de transport a microbuzelor şi autobuzelor din România este de o jumătate de milion de locuri. Adică vreo 5 procente din votanţi. Nici nu-s mulţi! Din 20 de voturi curate, doar unul furat!

E nimic, frate, nu se poate pădure fără uscături!

×
Subiecte în articol: editorial