Cu o exprimare complet nefericită pentru un fost şef al jandarmilor şi poliţiştilor, Blaga a declarat, aflînd de candidatul PSD: "Bat pe oricine!‘‘.
Candidatura lui Cristian Diaconescu pentru Primăria Capitalei îmi dă prilejul unei evaluări a confruntării cu Vasile Blaga. Ambele tabere au avut ezitări majore pentru desemnarea vîrfului de lance în bătălia pentru Bucureşti.
În PD-L, secretarul general era poziţionat pe locul trei, după Videanu şi Negoiţă. Însuşi Traian Băsescu s-a angajat la TVR să afirme că "Videanu are datoria să candideze pentru un nou mandat". Dar nici cuvîntul lui nu mai e în PD-L ce era pe vremuri în PD.
Din refuzul unora de a deveni marionete la Primărie în mîna preşedintelui, a fost împins în faţă, fără voia lui, Vasile Blaga. Cel mai bun argument al forţajului politic pentru fostul ministru de Interne e faptul că, din punct de vedere legal, nici măcar nu îndeplinea condiţia minimă: domiciliul stabil în Bucureşti. Situaţia a fost rezolvată pe şest, de foştii subordonaţi ai domniei-sale de la Evidenţa Informatizată a Persoanei. Şefu’ a fost servit prompt cu una bucată carte identitate de bucureştean de Modrogan.
Printre calităţile lui Blaga enumăr cea de bun organizator, de fin cunoscător al butoanelor de pe masă şi de sub masă într-o campanie electorală, de fost şef, încă respectat, al unei instituţii influente: Ministerul de Interne. Ar mai fi o calitate: e ardelean. Din tagma celor care cred că "miticilor de Bucureşti" le trebuie ceva rigoare germană pentru a fi scoşi din rahat. Compania V&V sau cuplul "ardelean&Ardelean" poate găsi cele mai bune resurse financiare, informaţionale şi politice pentru o victorie în civil a dreptei.
La dezavantaje amintesc faptul că e un vechi FSN-ist, parlamentar din 1990. În mandatul său de ministru, din ţară a fugit unicul terorist Omar Hayssam, încălcîndu-se grav regimul frontierei de stat. Adaug relaţia imobiliară cu inamici de serviciu gen Verestoy Atilla. Una peste alta, Blaga are toate plusurile şi minusurile specifice unui politician. Nu e nici un trădător de ţară, nici vreun erou al neamului.
Am fost martor la spectacolul lansării candidaturilor PD-L pentru locale. După toată tevatura PSD cu Vanghelie-Mitrea-Oprescu, apare nominalizarea lui Cristian Diaconescu. În ciuda unor forţări de tip actoricesc, unor lideri PD-L le-a pierit zîmbetul. Credeau că-l vor tăvăli pe Marean din primul tur sau îl vor scutura pe Miron, via DNA, pentru o victorie sigură. Cu o exprimare complet nefericită pentru un fost şef al jandarmilor şi poliţiştilor, Blaga a declarat, aflînd de candidatul PSD: "Bat pe oricine!".
Reacţia din presa favorabilă Cotrocenilor faţă de Cristian Diaconescu mă face să cred că acesta are şanse bune. Jurist, cu experienţă diplomatică remarcabilă şi un foarte bun ministeriat la Justiţie, Diaconescu e un european în gîndire şi atitudine. Nu este marcat de tentaţia balcanică de a-şi jigni adversarul sau de a ridica tonul în dezbateri televizate, doar ca să iasă în evidenţă. E bine educat, are vînă. Dar nu şi-l imaginează nimeni dînd un cap în gură unui arab, aşa cum a făcut-o fostul edil-şef, iubitorul de sirene blonde acostate în rada căpităniei Herăstrău.
Vulnerabilităţile lui Diaconescu sînt cele ce ţin de incoerenţa PSD şi o inexistentă strategie de comunicare a partidului. Şi candidatura lui Oprescu poate fi un impediment. Reputatul doctor are însă timp să ne lămurească dacă a intrat în joc pentru a-l susţine pe Blaga sau pe Diaconescu, în turul doi.
Meciul se joacă la Bucureşti. Sînt doi candidaţi serioşi, de la cele mai puternice partide. Concluziile pripite că unul cîştigă detaşat ţin aroganţa specifică celor aflaţi pe val în sondaje. Norocul nostru e că rezultatele alegerilor le mai temperează siguranţa şmecherească visînd că vor fi puternicii zilei.
Citește pe Antena3.ro