x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un preşedinte printre oameni

Un preşedinte printre oameni

de Dragos Moldovan    |    26 Iul 2011   •   13:16

Nu-I greu s-o duci bine in Romania. Trebuie doar sa fii un om printre oameni. Adica sa fii in lume, de-al lumii. Deci sa fii de gasca. "D’al nostru.' Odata ajuns la nivelul asta de dezvoltare psiho-somatica insurubarea in societate iti este asigurata cu certificat de garantie pe intreaga perioada cat dureaza si nivelul de performanta solicitat de conditia de "d’al nostru'.

In Romania zilelor pe care le traiesc eu e usor s-o duci bine. Si merg mai departe si spun: e usor sa fii fericit! Pentru ca Paradisul sa ti se astearna, intreg, la picioare, este suficient este suficient sa faci un efort minim si sa realizezi ca problemele existentiale reprezinta ceva extrem de volatil. (In orice caz inconsistent decat o bata de baseball sau o sabie ninja – ascutita.) Si atunci ce rost are sa-ti bati capul cu ele (cu problemele existentiale) cata vreme poti sa le bati capul altora cu ele (cu bata si/sau cu sabia ninja). Si in felul asta iti rezolvi tu toate problemele existentiale gasind in acelasi timp o solutie, cat de cat, la aceeasi chestiune si pentru un concetatean mai putin norocos decat tine. Poate ca n-am fost suficient de clar, fosganeala metafizica inca nu-mi da pace, ma gadila ca o eticheta ramasa agatata de creier, deh, vechile metehne...Bre! Un ditamai sabioiu cu care sa decapitezi porcu’ dintr-o lovitura gasesti oriunde. Daca n-ai chef de niciun fel de cheltuiala, OK! Ia un par, un fier, ceva, iesi pe strada si-i ceri lu’ unu’ cam cati bani crezi tu ca ai nevoie. Eventual, preventiv, pentru binele amandurora, ii rupi si o mana, sau ii tai o ureche. La ce-ti foloseste tie e clar, in ceea ce-l priveste, ocupat cu spitalele, cu durerile, etc, n-o sa mai aiba timp de angoase metafizice. Ca de aici vine tot raul. De la cazutu’ pe ganduri. De la pusu’ intrebarilor una-intruna. De la "de ce?' si "pana cand?'.

Pentru ca altminteri, in afara cercului astuia vicios al actiunii meditative, de unde rezulta autocenzura si bunul-simt, am constata imediat ca traim intr-adevar intr-o tara minunata unde orice este posibil, unde averea este la indemana oricui, la fel ca si iataganul de presedinte al tarii.

×