Deşi a susţinut cu jumătate de gură, în dialogul din 7 februarie 2008
de la TVR, că va promulga Legea votului uninominal în varianta
Pro-Democraţia, lui Traian Băsescu nu-i convine ceea ce s-a întâmplat
marţi în Parlament. ● Ion Cristoiu
Editorialele zilei
● Tudor Octavian: Pentru un Minister al corupţiei ● Radu Tudor: Uninominal cu două tăişuri ● Ionuţ Bălan: Scutul de aur ● Dan Dumitrescu: Roaită trage sirena vânzării Rapidului
Marţi seară, Realitatea TV, televiziunea lui Sorin Ovidiu Vântu, ne-a oferit o surpriză de proporţii: de la 22:00 la 23:00, pe spaţiul tradiţionalei emisiuni a lui Robert Turcescu "100%" a fost difuzat un dialog cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Corneliu Vadim Tudor e una dintre ţintele vii ale trustului finanţat de mai mult decât controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. De la Realitatea TV până la obscurul Money Chanel, trecând prin mediocrul bine plătit Cotidianul, toate mijloacele de producţie ale Trustului SOV se întrec în a-l înjura pe Corneliu Vadim Tudor. Marţi seară, Realitatea TV i-a aşternut lui C.V. Tudor covorul roşu. Liderul PRM a fost invitat în afara emisiunilor obişnuite şi, lucru mult mai important, nu la grămadă, ci de unul singur, în ipostaza de guest star. Cum se explică această lovitură de teatru? A ajuns Realitatea TV la concluzia că ar trebui să mai renunţe niţel la păguboasa poziţie de trompetă electorală a PD-L? Nici vorbă.
Cheia surprinzătorului gest de a-l invita pe C.V. Tudor pe post de vedetă stă în poziţia liderului PRM faţă de votul uninominal. C.V. Tudor e singurul lider de partid care se opune făţiş abandonării votului pe listă. Realitatea TV l-a invitat cu plecăciuni mai adânci decât cele rezervate, de regulă, lui Traian Băsescu, să se exprime împotriva votului uninominal. Nu mai departe anul trecut, înainte ca Traian Băsescu să convoace electoratul la pe cât de costisitorul pe atât de inutilul Referendum de la 25 noiembrie 2007, Realitatea TV a desfăşurat o campanie isterică în favoarea votului uninominal. Ar fi fost de aşteptat ca marţi seară, după anunţul privind votul zdrobitor dat Legii uninominalului în Parlament, Realitatea TV să îmbrace haine de sărbătoare. N-a fost aşa.
Nu numai că postul n-a salutat votul din Parlament, dar, mai mult, prin invitarea ca guest star a lui C.V. Tudor, şi-a asumat ipostaza de adversar al votului uninominal. O surprindere la fel de mare ne-au stârnit-o şi alte publicaţii: de la Evenimentul zilei până la România liberă. Alăturate posturilor de radio şi subordonate Comisiei de presă şi propagandă de la Cotroceni, ziarele prezidenţiale, până mai ieri furibunde în pledoaria pentru votul uninominal, au trecut în plan secund momentul din Parlament, punând destulă acritură în comentarea acestuia. Pe vremea când votul uninominal era cântat de presa noastră liberă şi independentă mai ceva decât Revoluţia din Octombrie de Pravda şi Radio Moscova, m-am numărat printre puţinii comentatori care şi-au exprimat public rezervele faţă de votul uninominal. Atitudinea mea îşi avea explicaţie nu numai în ostilitatea faţă de umanităţile aplaudace şi imbecile, dar şi faţă de repetarea unui nărav postdecembrist: cel de a înfăţişa o măsură drept un panaceu pentru toate problemele României. Locul unei dezbateri temeinice, lucide pro şi contra votului uninominal îl luase un imn total, rar întrerupt de aplauze.
Nu fără amuzament am citit în comentariile dedicate votului uninominal, după adoptarea sa în Parlament, obiecţii pe care subsemnatul le exprimase public într-o vreme când aceiaşi comentatori cântau necondiţionat votul uninominal: o uriaşă putere acordată banului, confundarea candidatului la Parlament cu candidatul la Primărie, incontestabila autoritate dobândită de baronii locali. De mai mult timp, comentatori, analişti, simpli dătători cu părerea se trudesc să pipăie adevăratele reacţii ale lui Traian Băsescu la evenimentele interne şi internaţionale. Se trudesc zadarnic, deoarece se concentrează asupra actelor şi declaraţiilor publice ale lui Traian Băsescu.
Altfel ar sta lucrurile dacă s-ar concentra asupra ziarelor şi televiziunilor înscrise în maşinăria de propagandă şi agitaţie a lui Traian Băsescu şi a partidului prezidenţial. Din iscodirea acestor ziare şi televiziuni ar afla imediat reacţia preşedintelui chiar şi când tace. Felul în care ziarele şi televiziunile înscrise în campania electorală a PD-L – Traian Băsescu au abordat votul din Parlament exprimă reacţia preşedintelui la adoptarea votului uninominal. Deşi a susţinut cu jumătate de gură, în dialogul din 7 februarie 2008 de la TVR, că va promulga Legea votului uninominal în varianta Pro-Democraţia, lui Traian Băsescu nu-i convine ceea ce s-a întâmplat marţi în Parlament. El şi PD-L au sperat până în ultimul moment că Legea nu va fi votată. Ar fi fost pentru Traian Băsescu un ciomag de campanie electorală împotriva Parlamentului, a clasei politice. Prin votul de marţi, Parlamentul şi clasa politică i-au dat şah lui Traian Băsescu. Schimbarea la faţă a presei cotroceniste faţă de votul uninominal e un prim răspuns al preşedintelui.