x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale USL, între Becali şi Sobaru - scrisoare aproape deschisă domnilor Antonescu - Ponta -

USL, între Becali şi Sobaru - scrisoare aproape deschisă domnilor Antonescu - Ponta -

de Lucian Avramescu    |    14 Oct 2012   •   14:43

Joi am primit un telefon de la Adrian Sobaru. Ar fi vrut să treacă pe la A.M.Press, să mă vadă la redacţie un minut, "nu vă reţin mai mult”. Mi-e drag acest om cu inima în palmă, modest şi învrednicit de Dumnezeu cu o forţă pe care puţini o au. Nu pot uita căderea lui, cruce vie, cu palmele desfăcute, peste un parlament amorţit în care cuvânta Boc. Boc, simbol al laşităţii şi supunerii necondiţionate faţă de voia diabolic-machiavelică a lui Băsescu. Gestul lui Sobaru a fost, prin mesajul transmis şi forţa eroică a sacrificiului de sine, unic în anii postdecembrişti. Am o zi plină Adrian, nu ştiu dacă voi ajunge la birou, nu ştiu ce să anulez, iar agenda mea se va încheia diseară unde-s invitat la emisiunea Subiectiv a lui Răzvan Dumitrescu.Vom găsi o soluţie. Vă aştept acolo, mi-a spus. Ajuns seara la Antena 3, am văzut în faţă, pe trotuar, silueta subţire a eroului despre care a scris presa lumii, mai puţin, cu parcimonie chiar şi otrăvuri inexplicabile, presa din ţara lui. Sobaru mi-a înmânat un pacheţel învelit îngrijit într-o hârtie în care împachetezi daruri şi un fel de carte de vizită-calendar înfăţişând clădirea Parlamentului, poza lui mică, în medalion şi tricolorul pozat pe acest dreptunghi care încape în podul palmei. Ce-i aici?- l-am întrebat, nedumerit, mărturisesc, arătând spre pachet. E un dar pentru dumneavoastră. Sper să vă placă. Bine, Adrian, zic, tu ai făcut acestei ţări un dar uriaş din care mi-am luat şi eu partea de demnitate pe care ne-ai dat-o tuturor. Eram în întârziere şi am intrat. Am deschis pacheţelul în care era un tricou alb pe care erau înscrise, cu mâna lui, aceleaşi cuvinte de pe tricoul cu care a plutit peste laşităţile şi neputinţele noastre: "Ne-aţi ciuruit!!! Ne-aţi vândut şi ne-aţi trădat. Ne-aţi ucis viitorul Copiilor. Ne puteţi lua viaţa şi banii dar nu LIBERTATEA!!!”. Pe spate era o dedicaţie cu mulţumiri  "Poetului şi Omului Lucian Avramescu”. Am respectat în totul scrierea lui Adrian Sobaru. De ce şi pentru ce merit eu mulţumirile lui? Poate că am scris, mai mult decât alţii şi am vorbit, de câte ori am avut prilejul să combat bănuita laşitate a contemporanilor mei, despre gestul eroic al colegului nostru din televiziunea publică.

Adrian, o ştiam mai de mult, a decis să candideze la viitoarele alegeri parlamentare. Eu cred că nimeni în ţara asta nu are mai curată legitimitate decât Adrian Sobaru, argumentată cu sânge, să ocupe un loc în Parlamentul României, în care au încăput şi probabil vor încăpea nu doar oameni cinstiţi şi merituoşi, ci şi multe, multe hahalere, şnapani, farsori. Ce va spune el acolo? Ce simte şi gândeşte un om simplu şi cinstit. Pe micul lui calendar scrie "Mie îmi pasă”. Da, lui îi pasă. Nouă nu ne pasă. şi când zic nouă mă refer şi la voi, Crin Antonescu şi Victor Ponta. În parlamentul ăsta în care încape, să fie sănătos, Becali, în parlamentul ăsta cu care e incompatibil actorul Mircea Diaconu, nu credeţi că ar trebui să vă bateţi pentru a-l aduce pe Sobaru? N-are bani, dar are inimă. N-are cunoştinţe şi mari priceperi juridice, dar are un suflet uriaş, iar simbolul lui ar curăţa multe gulere scrobite şi multe transpiraţii mizerabile, puţind a bani. Faceţi loc pe liste - mă refer la voi, pentru că de la voi am aşteptări - atâtor parveniţi, atâtor şmecheri. Promovaţi şi un om cinstit, în totul cinstit şi curat. N-are, ca independent, destule iscălituri. N-are forţă financiară. Păi dacă Sobaru nu are loc în parlamentul în care a decis să se facă, peste amorţeala tuturor, cruce vie şi să moară (numai bunul Dumnezeu l-a scăpat)  pentru a ne elibera de păcatul laşităţii, la ce bun alegeri? Puneţi-o la loc pe Udrea, ungeţi-o pe Roberta şi chemaţi-l să cuvânteze despre austeritate pe Boc. Ce să ne mai strofocăm cu alte cheltuieli şi alte cazne electorale?! Băsescu e în Deal aşa că puteţi lăsa laşităţile la locul lor şi mârlăniile să se exprime.

Sobaru e independent, dar voi n-aveţi dreptul să fiţi independenţi faţă de el. Candidatul Sobaru, sprijinit de USL, aşa trebuie să scrie, dacă vreţi să fiţi ce pretindeţi că sunteţi, pe afişele lui, chiar scrise de mână, aşa cum stă scris pe tricoul lui văzut de lumea largă, mai puţin de noi.

×