De curand au intrat la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti actiuni ale unor reputate companii americane, precum Apple, Coca-Cola, Intel, Visa si Bank of America. Nu trebuie sa ai Premiul Nobel si nici macar sa fii economist pentru a intelege perfect ca nu este vorba de nimic altceva decat de o superba tichie de margaritar pe care si-a luat-o Romania noastra cea de toate zilele, codasa Europei in cate si mai cate domenii, spre a nu spune in toate.
Tichie de margaritar, inainte de orice din chiar punctul de vedere al menirii bursei. Inca de la scoala primara a capitalismului se invata ca bursa exista pentru a oferi acelor companii care accepta rigorile transparentei spre a se lista posibilitatea de a se finanta prin emisiuni in bursa, o finantare mult mai ieftina decat cea bancara. Asa ceva insa pe bursa din Bucuresti practic nici nu exista, iar a vedea Apple sau Coca-Cola lansand emisiuni de actiuni ori obligatiuni spre a se finanta de pe piata romaneasca este nu vreo iluzie, ci un delir pur.
Ca listarea unor companii precum Apple sau Coca-Cola la Bucuresti ar putea contribui macar cu ceva la dezvoltarea Romaniei este tot o elucubratie a unuia iesit cu masina in decor: dincolo de faptul ca pana la o emisiune noua folositoare finantarii companiei, actiunile acesteia din bursa sunt la indemana unor speculatori, este mai mult decat evident pentru oricine ca achizitionarea de catre niste romani a unor actiuni Coca-Cola sau Apple reprezinta nu aducerea de niscai bani in tara (care ar putea eventual fi utilizati la ceva aici), ci scoaterea lor din tara!
Prezent desigur la lansarea pe bursa de la Bucuresti a marilor Apple sau Coca-Cola, ambasadorul SUA in Romania, d-l Mark Gitenstein, n-a scapat prilejul de a ne da o noua dovada ca o tine cum ne-a obisnuit. Iata ce a spus domnia sa: 'Exista controverse ca societati din Vest vor sa cumpere Romania, insa acum, dupa ce actiunile a cinci dintre cele mai mari companii americane au fost aduse la tranzactionare la Bucuresti, romanii pot sa cumpere o bucata din America“.
De cand a venit la post in Romania, d-l Gitenstein ne invata ce si cum sa privatizam sau ce avioane sa cumparam, uitand complet nu numai indatoririle sale diplomatice, dar ignorand si cele mai elementare reguli ale 'political correctness“-ului, altfel proslavit si 'recomandat“ de americani altora, caci, vai, interventiile publice ale domniei sale il situeaza intr-un clar conflict de interese prin propaganda si promovarea facute unor firme private. Domnia sa o face pe tonalitatea de la stapan la vasal, postura in care il situeaza nu atat indrazneala sa fara margini, dar mai degraba lipsa de replica a autoritatilor romane indrituite. Spusele de la lansarea pe bursa de la Bucuresti a actiunilor unor companii americane denota fara echivoc ca toate interventiile sale publice, neavenite si jignitoare, nu sunt cumva niste gafe, ci sunt bine ticluite si dospite. Mai pe sleau spus: domnia sa este pe deplin constient ca preluarile straine ale bogatiilor nationale romanesti genereaza frustrari si probleme, dar, vai, ce-l intereseaza pe stapan toate acestea, coloniile neavand drept la cuvant si nici macar la idei contrare! Mai mult, insa, ce ne spune domnia sa in subtext: pentru ca va vad ca sunteti putin amarati, va aruncam ceva oase de ros! Evident, doar la unii din voi! Si, tot evident, pe bani care ar urma sa se transfere nu de la noi la voi, ci tot de la voi la noi! Cu alte cuvinte, pentru ca va vad ca sunteti putin cam suparati, catadicsim sa va dam voie sa ne lustruiti putin pantofii!