x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vom dârdâi în timp ce gazele româneşti vor fi exportate!

Vom dârdâi în timp ce gazele româneşti vor fi exportate!

de Ilie Serbanescu    |    12 Oct 2009   •   00:00

Autorităţile române în domeniu au lăsat să se înţeleagă că pe consumatorii casnici din România îi aşteaptă ceva creşteri ale tarifelor la gaze, şi asta din cauza scumpirii gazelor ruseşti din import în cursul iernii faţă de vară. Pe consumatorii casnici din România îi aşteaptă într-adevăr creşteri ale tarifelor la gaze - şi încă unele substanţiale, dacă nu chiar dramatice -, dar nicidecum în principal din cauza scumpirii aprovizionării cu gaze din import, ci din cauza exploziei preţurilor la gazele exploatate intern. Desigur, nu până la alegerile prezidenţiale, ci după aceea, probabil chiar din iarnă.

Şi asta dintr-un motiv aiuritor, care va scoate pe nas înstrăinarea exploatării resurselor de petrol şi gaze lăsate de Dumnezeu românilor până şi trădătorilor de neam şi ţară, care au admis o asemenea înstrăinare ce nu mai existase în Europa până atunci şi n-a existat nici după aceea. Căci, oricum, consumatorilor din România le-a ieşit deja şi pe nas, şi pe gură, şi pe ochi această înstrăinare, măcar şi pentru faptul că, în loc de mincinoasele reduceri de tarife promise, le-a adus numai şi numai scumpiri, aşa cum prevăzuseră oamenii care aveau capul pe umeri şi care nu erau în solda banilor externi pentru a induce în eroare.

Mai mult! Dincolo de creşterea preţurilor, România va pierde relativa independenţă faţă de livrările externe de gaze, pe care o avea în momente de tensiune, mulţumită producţiei interne. Fapt care s-a verificat pe deplin în criza ruso-ucraineană a gazelor, când întreruperile în aprovizionare, resimţite în toată Europa, nu au afectat practic România în condiţiile livrărilor din producţia internă şi din depozitele acumulate pe seama acesteia.

Toate acestea urmează să dispară dintr-o dată! Până în iarnă va fi dată în exploatare conducta de gaze Arad - Szeged, construită oficial pentru importul de gaze, care să suplinească deficienţele în aprovizionare în vestul ţării. OMV a şi notificat către Transgaz - administratorul de stat al transportului de gaze - că intenţionează să utilizeze conducta şi pentru export! Export de ce anume?! Export de gaze româneşti, exploatate în virtutea concesionării resurselor din România prin aşa-zisa privatizare a Petrom! Până acum, OMV nu a putut exporta aceste resurse, pentru că nu avea pe unde. Graţie tocmai acestui lucru, România a mai putut beneficia fizic de gazul lăsat de Dumnezeu românilor! De-acum încolo s-a dus darul de la Dumnezeu! Românii vor rămâne fără gazul lor, vor dârdâi de frig în iernile care urmează, pur şi simplu pentru că gazul lor va fi exportat la alţii! Desigur, în primul rând în Austria, căci OMV - companie de stat austriacă - va avea grijă, după cum se şi cuvine, să aprovizioneze înainte de toate ţara-mamă. Şi asta pentru că au existat nişte trădători de neam şi ţară care au vândut exploatarea unor resurse proprii aflate deja în exploatare - caz unic în lume! Întrucât pe plan mondial se concesionează numai perimetre pentru explorare şi, în caz de descoperire de zăcăminte, se concesionează şi exploatarea lor, dar nimeni - în afară de România - nu şi-a concesionat exploatarea unor resurse aflate deja în exploatare!

OMV este pregătită de mult să exporte gazul românesc, a cărui exploatare a dobândit-o practic pe gratis. De când se vorbeşte de proiectul Nabucco, OMV, care este un fel de administrator al afacerii, a înscris România nu numai printre beneficiari (ai potenţialului gaz caspic venit din Est), ci şi printre furnizorii spre Vest (respectiv, ai gazului românesc). Conducta Arad - Szeged nu va face decât să grăbească punerea în aplicare a planurilor OMV.

Inutil de subliniat că de la prima livrare de gaz românesc spre Vest se va împlini visul OMV - comunicat nu o dată guvernului român ca "cerinţă" (ca cerinţă, fără să se precizeze a cui!) - de a se spori fabulos preţul de decontare a gazelor produse în România, pentru ca profiturile OMV să erupă precum noile sonde de petrol. Cât timp nu avea cum să vândă gazul exploatat în România decât pe piaţa românească, OMV era nevoită să se conformeze cât de cât preţurilor stabilite de autorităţi pe plan intern, care păstrau o anumită decenţă graţie producţiei furnizate de Romgazul de stat. De îndată ce va avea însă cum să-l vândă în exterior, OMV va forţa preţul gazelor româneşti, acum decontate mai ieftin către consumatori pe plan intern. Preţul intern al gazelor va exploda. Consumatorii casnici români, care vor fi puşi să-şi cumpere la preţuri scandaloase chiar gazele al căror proprietar de fapt sunt, ar trebui să-i dea în judecată pe cei care, în urmă cu câţiva ani, prin privatizarea Petrom, au externalizat exploatarea resurselor de petrol şi gaze lăsate de Dumnezeu românilor!

×
Subiecte în articol: editorial