x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vulpile portocalii ies la pradă

Vulpile portocalii ies la pradă

de Petru Calapodescu    |    01 Iul 2012   •   10:40

Conventie extraordinara pentru alegeri la PDL? Care alegeri? Sambata a fost o sedinta de partid care n-a avut nimic comun cu o derulare democratica. Totul era evident batut in cuie, se stia si cine va fi lasat pe dinafara, si cine va fi pastrat, si cine va fi promovat, iar pentru delegatii cu o mai slaba tinere de minte au fost impartiti in sala liste cuprinzand preferintele sefului.

Vasile Blaga a fost "ales" cam in aceleasi conditii in care Adam a avut de unde sa-si aleaga o nevasta, iar prim-vicepresedintii si vicepresedintii s-au insiruit in spatele lui. Cuminti, sau cumintiti, cum e cazul lui Cristian Preda, unul din "reformistii" galagiosi, gata asta-primavara sa fie exclus, renuntand acum doua saptamani (impreuna cu ceilalti doi, trei) sa-l mai concureze pe Blaga si primind in schimb ciolanasul de prim-vicepresedinte. N-au mai incaput in Biroul Politic Elena Udrea, Radu Berceanu, Adrian Videanu, Roberta Anastase, Monica Macovei si Teodor Baconschi (acesta a si plecat trantind usile), unii fiind prea compromisi, iar altii neinghititi de Blaga, ori iritand prea mult opinia publica.

Dincolo de formalismul asa-ziselor alegeri, era de presupus ca va avea loc o minima analiza a esecurilor in lant ale PDL, inclusiv la alegerile locale. Nimic, nici un cuvintel. Dimpotriva, am aflat ca guvernarea pedelista a ferit tara de criza, ca masurile luate au fost benefice si chibzuite, dar ca, martiri, pedeleii si-au sacrificat interesul politic si electoral propriu, in folosul tarii. Nimic despre raspunderea pentru guvernarea haotica si incapabila, despre austeritatea salbatica, fara orizont, taxata ca atare de mari finantisti si cancelarii europene. Nimic despre practica infestarii stucturilor statului cu clienti, despre jaful din buget, despre paduirea pana si a fondurilor comunitare, oricum insignifiant accesate. Nimic despre cantonarea tarii, in timpul guvernarii PDL, sub directa comanda a sefului de echipaj de la Cotroceni, in coada Europei, cu o economie prabusita si un nivel de trai mizerabil.

In schimb - demonstrand ca tupeul si nerusinarea n-au limite - populatia a putut afla ca toate aceste nenorociri da, exista, dar sunt imputabile... Guvernului USL condus de Ponta si instalat abia acum doua luni! Drept care, au tapurit portocaliii, Ponta (implicit Cabinetul sau) trebuie sa plece. Mai ales ca premierul e acuzat de o tragedie nationala, ar fi copiat nu stiu ce in lucrarea sa de doctorat. Atat PDL, cat si camarila lui Basescu au ales o tactica mizand pe scurtimea memoriei colective si pe deturnarea atentiei publice. Prin scandaluri de doi bani, pedelistii vor sa estompeze impactul dezvaluirii uriaselor abuzuri si fraude din ultimii trei ani, pe care nu e de inteles de ce Guvernul nu le devoaleaza odata. Oricum, chiar daca dosarele vor aparea, betonarea si pastrarea, prin abuz, a conducerii DNA vor temporiza solutionarea lor pana dupa alegeri. La care PDL crede ca va avea succes, visand chiar ca, daca USL va cobori sub 50% (nu-i exclus, dupa manaria declararii ca neconstitutional a votului uninominal pur), Basescu chiar sa-i incredinteze formarea guvernului.

Vulpile portocalii au parasit vizuina in care se refugiasera acum doua luni si au iesit la prada. Daca premierul, daca liderii USL se complac intr-o atitudine pasiva, ori se angreneaza in scandaluri de mahala, si nu se astern pe treaba, Cabinetul risca sa fie jumulit bucata cu bucata. Ca niste gaini zapacite. La fel se va intampla si daca, inclusiv printr-o sesiune parlamentara extraordinara, nu va fi transat conflictul premier - presedinte. Electoratul roman e iertator, e milos, iar Basescu stie al naibii de bine sa pozeze in victima.

×