Mugur Isărescu spunea, în urmă cu ceva timp, că românii se vor putea bucura de o explozie a bunăstării dacă se va descoperi peste noapte că țara plutește pe o uriașă pungă de hidrocarburi. Prezenta însă și reversul situației: un cataclism care să ne lovească sau un război, în urma cărora să se ducă pe copcă și bruma de prosperitate pe care am atins-o. Cu o clarviziune care pleacă din uriașa experiență - devenită stânjenitoare pentru vânătorii de posturi din BNR -, guvernatorul imagina cele două situații care puteau să schimbe traiectoria dinamicii liniare pe care s-a înscris România după depășirea cu mari gâfâieli a crizei globale a anilor 2008-2009. Dar, așa cum viața bate filmul, nimeni nu a prognozat că ipotezele lui Isărescu pot apărea simultan în realitatea imediată.
Discuția legată de Legea offshore aduce informații despre un potențial de exploatare a unor zăcăminte de gaze în Marea Neagră, care s-ar ridica la 200 de miliarde de mc, ceea ce ar transforma din nou România într-o putere energetică. De aici pleacă și conflictul legiuitorului cu interesele companiilor petroliere, giganți care nu vor să lase la bugetul statului mai multe lingurițe din tortul de aur. Guvernul PSD-ALDE speră să finanțeze proiectele ambițioase angajate din redevențe sporite și impozite mai mari pe punga de hidrocarburi.
Partea sumbră, cu războiul, vine și ea ca un trăsnet. Nu este purtat de crivățul siberian, permanenta amenințare din Est de care se tem românii de generații, ci apare în această vară ca o tornadă, sub forma unui război comercial. Președintele american a declanșat nu doar un conflict global al taxelor vamale; escaladează starea de tensiune, declarând, după vizita la NATO, că UE se află între inamicii SUA, alături de China și Rusia. România se trezește brusc, de o săptămână, că are o problemă majoră în relația cu marile corporații din energie și, simultan, înglobată, ca stat membru UE, pe lista de inamici deschisă de principalul partener strategic. Cum vom ieși din această încleștare în care suntem prinși cu voia lui Dumnezeu, din cauza zăcămintelor din Marea Neagră, și cu voia lui Trump, incluși în dușmănii născute în interiorul alianțelor ce par solide? Zic să mergem tot la Isărescu, să ne ajute cu un sfat bun la vremuri tot mai tulburi.