x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Euro 2016 EURO 2016: Franţa ţinteşte al treilea său titlu european, iar Portugalia pe primul

EURO 2016: Franţa ţinteşte al treilea său titlu european, iar Portugalia pe primul

09 Iul 2016   •   14:00
EURO 2016: Franţa ţinteşte al treilea său titlu european, iar Portugalia pe primul

Echipele de fotbal ale Franţei şi Portugaliei vor juca finala EURO 2016, duminică, de la ora 22,00 (ora României), pe Stade de France din Saint-Denis, la exact o lună de la startul turneului final din Hexagon.

Franţa ţinteşte o tripletă ca ţară gazdă, după ce a câştigat titlul european în 1984 şi cel mondial în 1998. ''Les Bleus'' ai mai câştigat o dată EURO în 2000, când competiţia a fost organizată de Belgia şi Olanda, şi mai au o finală pierdută la Cupa Mondială din 2006.

De partea cealaltă, Portugalia vrea laurii europeni, după ce a mai jucat o finală în 2004, pe teren propriu, pierzând surprinzător în faţa Greciei.

Francezii au ascendentul confruntărilor anterioare cu Portugalia, pe care au învins-o la turnee finale de trei ori: în semifinalele EURO 1984, la Marsilia, cu 3-2 după prelungiri, în semifinalele EURO 2000, la Bruxelles, cu 2-1 după prelungiri, şi în semifinalele Cupei Mondiale din 2006, la Munchen, cu 1-0.

''Les Bleus'' conduc la bilanţul direct, cu 18 victorii, un egal şi 5 eşecuri, golaverajul fiind de 49-28.

Franţa a câştigat ultimele zece meciuri cu Portugalia, cel mai recent fiind un amical susţinut în 2015 la Lisabona, când unicul gol a fost marcat de Mathieu Valbuena. Ultima victorie lusitană datează din aprilie 1975, când Portugalia se impunea cu 2-0 pe Parc des Princes, prin golurile reuşite de Nené şi Marinho.

La EURO 2016, Portugalia a început greoi, cu trei egaluri în grupă (1-1 cu Islanda, 0-0 cu Austria şi 3-3 cu Ungaria) şi o calificare in extremis, de pe locul al treilea, în optimi a învins puternica formaţie a Croaţiei după prelungiri (1-0), în sferturi a trecut de Polonia la loviturile de departajare (5-3), iar în semifinale a învins Ţara Galilor (2-0). Seleccao a obţinut doar o victorie după 90 de minute la EURO 2016, dar a ajuns în finală.

Franţa a câştigat Grupa A, după 2-1 cu România, 2-0 cu Albania şi 0-0 cu Elveţia, în optimi a trecut cu 2-1 de Irlanda, în sferturi a eliminat Islanda cu 5-2, iar în semifinale a învins campioana mondială Germania cu 2-0.

''Les Bleus'' sunt neînvinşi de zece meciuri (nouă victorii, un egal)

Meciul de pe Stade de France se anunţă a fi şi un duel între vedetele Cristiano Ronaldo şi Antoine Griezmann. Ronaldo, învingător în faţa francezului în finala Ligii Campionilor (Real Madrid - Atletico, finală decisă la loviturile de departajare), a reuşit la EURO 2016 să devină primul jucător care marchează la patru ediţii ale EURO şi să egaleze recordul deţinut de francezul Michel Platini de 9 goluri marcate la turneele finale ale competiţiei europene. Griezmann, după un debut modest în faţa României, a avut evoluţii excelente şi a marcat nu mai puţin de şase goluri (medie de un gol pe meci), fiind ca şi câştigător al titlului de golgheter la EURO 2016.

Un amănunt interesant este faptul că nu mai puţin de trei jucători din lotul Portugaliei s-au născut în Franţa: portarul Anthony Lopes (Givors), mijlocaşul Adrien Silva (Angouleme) şi fundaşul Raphael Guerreiro (Le Blanc-Mesnil).

Fernando Santos, selecţionerul Portugaliei, va putea conta din nou pe fundaşul Pepe, care a lipsit la semifinala cu Ţara Galior din cauza unei accidentări. În primul ''unsprezece'' (4-4-2) va reveni şi William Carvalho, după expirarea suspendării, deşi Danilo Pereira a avut o prestaţie bună în semifinale.

Didier Deschamps va păstra probabil formula care a dat satisfacţie în ultimele două meciuri (4-2-3-1).

Finala EURO 2016 va fi arbitrată de englezul Mark Clattenburg. Considerat cel mai bun "cavaler al fluierului" european în acest sezon, Mark Clattenburg (41 ani) a condus finala Ligii Campionilor, câştigată de Real Madrid în faţa rivalilor de la Atletico Madrid, în luna mai.

Mark Clattenburg devine, astfel, al doilea arbitru care conduce în acelaşi an finala Ligii Campionilor şi pe cea a Campionatului European, după portughezul Pedro Proenca, în 2012.

Fost electrician, Mark Clattenburg, arbitru internaţional din 2007, a condus deja trei meciuri la debutul EURO 2016: Belgia - Italia (0-2) şi Cehia - Croaţia (2-2), din primul tur, precum şi Elveţia - Polonia (4-5 la loviturile de departajare), din optimile de finală.

Echipele probabile:
Portugalia: Rui Patricio - Cedric Soare, Pepe, Fonte, Guerreiro - Renato Sanches, William Carvalho, Adrien Silva, Joao Mario - Nani, Ronaldo.
Franţa: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet - Giroud.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: euro 2016 franta Portugalia finala fotbal