x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A cerut să fie lăsat în viaţă în momentul în care medicii doreau să îl deconecteze de la aparate

A cerut să fie lăsat în viaţă în momentul în care medicii doreau să îl deconecteze de la aparate

de Corina Andriuta    |    15 Iul 2010   •   00:00

Caz fără precedent într-un spital britanic. Medicii au rămas uimiţi să constate că un pacient, paralizat după un accident, i-a implorat să îl lase în viaţă chiar în momentul în care se pregăteau să îl deconecteze de la aparatele care îl ţineau artificial în viaţă. Conform Sky News, familia tocmai îşi dăduse acceptul pentru această procedură.



Norocul britanicului a constat într-o cameră de luat vederi foarte performantă, folosită la realizarea unor filme documentare despre pacienţii aflaţi în comă, care a surprins pacientului. Mai precis, rugăminţile britanicului au fost transmise medicilor prin câteva clipiri ale ochilor. Acesta este tatăl a doi copii şi se afla în comă profundă de aproape un an.

Considerat a fi în comă ireversibilă, britanicul trăia – credeau medicii doar datorită ventilatorului. În momentul în care medicii se pregăteau să îl oprească, i-a fost adresată, formal, întrebarea: Vrei să mai trăieşti? Atunci el a clipit, semn considerat pozitiv.

Conform profesorului David Menon, citat de lenta.ru, acest caz va reporni dezbaterile în cazul pacienţilor care suferă de „sindromul de captivitate”. În aceste cazuri pacienţii sunt conştienţi, dar nu pot să se manifeste. Mai precis, ei pot gândi, simţi, auzi, dar nu pot să-şi mişte membrele. Singura mişcare posibilă este a ochilor, dar numai dacă nervii ce conectează muşchii ochilor nu au fost afectaţi. Conform profesorului Menon, pacientul a spus de trei ori „DA” prin clipirea ochilor, înainte de a se încerca deconectarea de la aparate.

×
Subiecte în articol: lumea