09:30 • Aproximativ 42.000 de funcţionari publici afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) participă, luni dimineaţă, la greva japoneză de două ore în semn de protest faţă de salariile propuse de Executiv.
Aproximativ 42.000 de funcţionari publici afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) participă, luni dimineaţă, la greva japoneză de două ore în semn de protest faţă de salariile propuse de Executiv.
IGNORAŢI. Vicepreşedintele FNSA, Romel Neagu, a declarat că la nivel naţional, aproximativ 42.000 de sindicaliştii din administraţia publică locală, finanţe, muncă, protecţie socială şi statistică afiliaţi la federaţie au început greva japoneză la ora 8.30, aceştia purtând pe braţe banderole albe, protestul urmând să se încheie la ora 10.30. În Bucureşti, peste 4.000 de funcţionari publici participă la greva japoneză, a mai spus Romel Neagu. Totodată, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va organiza, joi, o grevă de avertisment de două ore. Motivul acţiunilor de protest este neinvitarea FNSA la negocieri pentru creşterile salariale ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţie pe anul 2008. Potrivit sindicaliştilor, creşterea salarială de 4,5 la sută propusă de Executiv nu poate fi acceptată, fiind sub rata inflaţiei prognozată pentru 2008. Totodată, membrii FNSA spuneau că vor acţiona în judecată Guvernul pentru încălcarea prevederilor articolului 31 punctul 3 din Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, solicitând instanţelor obligarea Executivului la promovarea legii privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici. Sindicaliştii susţineau că vor ridica în cadrul procesului excepţii de neconstituţionalitate ale unor articole din Legea 188/1999, care, în opinia lor, îngrădesc drepturile la muncă, la negocieri colective şi la asociere sindicală. FNSA anunţa şi că va sesiza Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat de Guvern diferitelor categorii de salariaţi şi diferitelor organizaţii sindicale. Toate aceste măsuri au fost hotărâte de Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, federaţie aflată în conflict de muncă din data de 14 ianuarie.
CREŞTERI SALARIALE. Sindicaliştii FNSA cer Guvernului promovarea legii salarizării funcţionarilor publici şi a personalului contractual prin care să se asigure o creştere salarială de 30 la sută, suspendarea aplicării incompatibilităţilor prevăzute de lege până când acestea vor fi compensate prin salarii, distribuirea biletelor de odihnă direct federaţiei. La rândul său, Confederaţia sindicală "Cartel Alfa" a cerut Guvernului elaborarea urgentă a unui legi privind sistem unitar de salarizare în domeniul bugetar, apreciind că aşa cum este practicată în prezent, politica salarială în sectorul public este "o sursă continuă de încurajare a corupţiei". "Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, în numele salariaţilor pe care îi reprezintă, este profund nemulţumită faţă de modul în care Guvernul tergiversează promovarea unui sistem de salarizare unitar în sistemul bugetar. Această obligaţie derivă atât din acte normative (art. 31 pct. 3, din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici), cât şi din angajamente anterioare şi termene asumate faţă de organizaţiile sindicale şi faţă de instituţii internaţionale (exemplu Banca Mondială)", spunea organizaţia sindicală. Reprezentanţii "Cartel Alfa" mai arătau că în locul reglementării unui sistem unitar, se continuă practica unor acte normative guvernamentale care vizează segmente ale sectorului bugetar şi care "accentuează dezordinea, inechităţile din sistem şi lipsa de transparenţă". Totodată, aceştia consideră că salariul de bază pentru bugetari (salariul de încadrare) trebuie să reprezinte cel puţin 80 la sută din veniturile salariale ale angajaţilor din sectorul bugetar, astfel încât acesta să reflecte în mod corect cerinţele de profesionalism şi responsabilitate în relaţia cu cetăţeanul, în timp ce sporurile, la fel ca în celelalte ţări civilizate, să nu depăşească 20 de procente "Aşa cum este practicată în momentul de faţă, politica salarială în sectorul public este o sursă continuă de încurajare a corupţiei. Multitudinea şi varietatea tipurilor de sporuri prevăzute, a căror acordare este lăsată la latitudinea unor şefi de departamente nu fac altceva decât să deformeze politica salarială şi să creeze un lanţ de dependenţe care alimentează mica corupţie şi care, prin sistemul de complicităţi, este sursa marii corupţii", mai arătau sindicaliştii.