Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, intr-o conferinţă de presă, că Romănia este prinsă "in intersecţia mai multor responsabilităţi, obligaţii şi presiuni" in ceea ce priveşte problema cetăţeniei pentru moldoveni şi a cerut evitarea acestui subiect ca temă electorală.
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, intr-o conferinţă de presă, că Romănia este prinsă "in intersecţia mai multor responsabilităţi, obligaţii şi presiuni" in ceea ce priveşte problema cetăţeniei pentru moldoveni şi a cerut evitarea acestui subiect ca temă electorală.
DREPTURI. "Simplificarea este dorinţa noastră a tuturor, pentru că este vorba despre oameni al căror drept moral este redobăndirea cetăţeniei. Sunt familii care au pierdut această cetăţenie in urma unui accident istoric. Dar trebuie să conştientizăm faptul că suntem, intr-un fel, prinşi in intersecţia mai multor responsabilităţi, obligaţii şi presiuni", a spus Cioroianu.
El a explicat că pe de-o parte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au dorinţa expres formulată de redobăndire a cetăţeniei romăne, dar autorităţile de la Chişinău au tendinţa de a penaliza atitudinea Romăniei in acest sens. Cioroianu a subliniat că in al treilea rănd se pune problema calităţii Romăniei de stat membru al UE. Ministrul a precizat că nu trebuie creată "impresia de neseriozitate in problema acordării cetăţeniei".
CAMPANIE ELECTORALĂ. Cioroianu a cerut cu această ocazie europarlamentarilor romăni să incerce să abordeze problema cu ceilalţi membri ai Parlamentului European. Şi acolo (in PE ) sunt parlamentari europeni dintre care unii poate consideră că noi avem o atitudine de frate mai mare faţă de Republica Moldova. Poate sunt semnale transmise de la Chişinău. Unele dintre ele parvin şi la noi, la Ministerul de Externe, de la colegi din Uniunea Europeană", a explicat ministrul. El a cerut de asemenea ca acest subiect să nu se transforme intr-unul de campanie electorală. "Eu inţeleg că este campanie electorală. Eu insumi sunt membru de partid. Dar in acelaşi timp, folosirea moldovenilor sau a romănilor din Italia in mod retoric, implicarea acestora in campania noastră din ţară pe ei nu-i ajută cu nimic", a spus Cioroianu. "Mi-ar fi foarte simplu să mă dedau eu insumi la un răspuns populist de genul promisiunilor. Dar din moment ce ştiu că in acest moment noi nu putem da viza la trecerea frontierei, nu are rost să promit acest lucru", a adăugat el, pronunţăndu-se pentru "rezolvarea pe tăcute" a acestei probleme.
CERINŢĂ. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămăna trecută, după şedinţa CSAT, că a cerut Guvernului simplificarea la maxim a procedurii de acordare a cetăţeniei romăne pentru cetăţenii moldoveni, ţinănd cont de responsabilitatea morală şi politică faţă de Republica Moldova. Băsescu a invocat, in sprijinul solicitării sale, "datoria morală şi datoria politică" pe care Romănia le are faţă de cetăţenii acestei republici. Preşedinţia a menţionat că pe piaţa forţei de muncă din UE există un deficit de circa 20 de milioane de oameni. "Nu văd de ce Romănia nu ar contribui la acoperirea acestui deficit liberalizănd practic acordarea cetăţeniei romăne pentru cetăţenii din Republica Moldova, fie de origine romănă sau de origine rusă", a spus Băsescu. Potrivit preşedintelui, in Republica Moldova sunt "destule" familii de ruşi care vor să obţină cetăţenia romănă astfel incăt copiii lor să poată invăţa şi circula liber in UE".