x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Agenţii se pun din nou pe treabă

Agenţii se pun din nou pe treabă

de Oana-Maria Baltoc    |    22 Aug 2008   •   00:00

Dosarele X: Vreau să cred
Puteţi să vă gîndiţi şi la prostioare pentru că, din ce se zvoneşte, în lungmetrajul "Dosarele X: Vreau să cred", care are premiera în România astăzi, 22 august, carismaticii agenţi Scully (Gilian Anderson) şi Mulder (David Duhovny) împing relaţia dintre ei la următorul nivel, adică vom vedea mai mult decît nişte săruturi cuminţi, ba chiar unii fani sînt convinşi că cei doi se vor căsători. "Vreau să cred", sloganul care se regăseşte în titlul acestei pelicule, mesaj scris pe un afiş pe care Mulder îl avea atîrnat în biroul său de la FBI, este în opinia lui Chris Carter, regizor, producător şi coautor al scenariului alături de Frank Spotnitz, un lucru firesc: "Sugerează lupta lui Mulder cu credinţa sa".Dosarele X: Vreau să cred
Puteţi să vă gîndiţi şi la prostioare pentru că, din ce se zvoneşte, în lungmetrajul "Dosarele X: Vreau să cred", care are premiera în România astăzi, 22 august, carismaticii agenţi Scully (Gilian Anderson) şi Mulder (David Duhovny) împing relaţia dintre ei la următorul nivel, adică vom vedea mai mult decît nişte săruturi cuminţi, ba chiar unii fani sînt convinşi că cei doi se vor căsători. "Vreau să cred", sloganul care se regăseşte în titlul acestei pelicule, mesaj scris pe un afiş pe care Mulder îl avea atîrnat în biroul său de la FBI, este în opinia lui Chris Carter, regizor, producător şi coautor al scenariului alături de Frank Spotnitz, un lucru firesc: "Sugerează lupta lui Mulder cu credinţa sa".

SECRETOMANIE. Povestea a fost ţinută în secret, fiind ştiută doar de elita studioului. Numai regizorul şi producătorii au avut un exemplar cu întreg scenariul. Actorii au fost chemaţi să citească scenariul, doar ca să vadă cum li se ia de sub nas imediat după ce au terminat. Şefii departamentelor l-au citit într-o cameră închisă, supravegheată cu camere video, după care scenariul a fost închis într-un seif. Bineînţeles, s-au semnat contracte de confidenţialitate. La sfîrşitul fiecărei zile de filmare, paginile oferite erau strînse şi rupte. Cu toate acestea, vă putem spune că realizatorii au hotărît ca povestea să aibă loc în "timp real" şi că totul porneşte din momentul în care FBI-ul dă din colţ în colţ din cauza unor răpiri cărora nu le găseşte rezolvare, motiv pentru care apelează la Scully şi Mulder. Au trecut şase ani de cînd i-am văzut pe agenţi în ultimul episod, iar filmul va reflecta acest progres. "Sînt cu şase ani mai în vîrstă şi mai înţelepţi şi relaţia lor a evoluat destul de mult. Mulder şi Scully sînt făcuţi unul pentru celălalt", este de părere Duchovny. "Dar există întotdeauna un obstacol care le ameninţă relaţia. Acest film este despre acest obstacol." Cum era de aşteptat, Chris Carter explorează în continuare legătura dintre personaje: "Pentru mine, "Do­sarele X" a fost întotdeauna o idilă intelectuală, a minţii, rar întîlnită şi reţinută. E intimă, dar nu fizică. În asta constă în mare parte atracţia".

ORIGINI. "Dosarele X: Vreau să cred" marchează o întoarcere la origi­nile serialului. După zece ani de la primul film pentru cinema (Dosarele X: Înfruntă viitorul) şi şase ani de la terminarea serialului, care a rulat în nouă serii, realizatorii au luat ho­tă­rî­rea de a filma acolo unde a început totul – în Vancouver, British Columbia, Canada, căminul serialului în pri­mii 5 ani. Carter şi Spotnitz au sim­ţit că e momentul pentru un nou film "Dosarele X", pentru a prezenta noii generaţii personajele îndrăgite de mi­lioane de oameni. În film, alături de Scully şi Mulder apare agenta FBI Whitney, jucată de Amanda Peet, dar şi rapperul (şi gazdă a emisiunii "Pimp My Ride" de pe MTV) Alvin "Xzibit" Joiner, agentul Mosley Drummy. Spre deosebire de primul film de lung­metraj, lansat în 1998, povestea lui Carter şi Spotnitz nu cere publi­cului să înţeleagă desfăşurarea complexă a serialului. "Primul film a fost un fel de episod epic al serialului, dar «Dosarele X: Vreau să cred» e un fim de sine stătător", explică Carter. "Dacă serialul nu ar fi existat, ­aceasta e o poveste care tot şi-ar fi croit drum spre marele ecran." Ei bine, Carter a promis că dacă acest film va avea succes va exista o continuare. Trilogia pîndeşte după colţ.

×
Subiecte în articol: film cover story